eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Korábbi elnökök vezetik az MKP EP-listáját

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) két korábbi elnöke, Csáky Pál és Berényi József került a felvidéki magyar tömörülés európai parlamenti (EP) választási listájának élére - jelentették be a párt Országos Tanácsának (OT) ülése után tartott sajtótájékoztatón szombaton Pozsonyban.

A felvidéki magyar párt európai parlamenti választási listáján tizennégyen szerepelnek, Szlovákia ennyi képviselőt küldhet az EP-be a május 25-i voksoláson.

"Szakmailag felkészült csapatot sikerült összeállítanunk, amelyben fiatalok és nők is vannak"

- mondta Menyhárt József, az MKP elnöke és államfőjelöltje, hozzátéve, hogy a lista országos lefedettséget mutat.

Rámutatott: a lista élére két olyan "csúcsjelölt" került, akik már jól ismert, "hiteles arcok." A listát Csáky Pál, az MKP jelenlegi EP-képviselője és korábbi elnöke vezeti. A második helyet Berényi József foglalja el, ő jelenleg Nagyszombat megye alelnöke, korábban pedig ugyancsak az MKP elnöke volt.

Menyhárt József a "csúcsjelölt" kifejezéssel vélhetően arra utalt, hogy a felvidéki magyarság számarányát alapul véve egy vagy két mandátum megszerzésére lehet esélyük.

"Valóban keresztútra érkezett Európa, az Európai Unió, és nem mindegy, hogy merre megyünk tovább" - mondta Csáky Pál, aki szerint ez még inkább indokolttá teszi, hogy felhívják a figyelmet a voksolásra. Mint mondta, e tekintetben a legnagyobb ellenségük a közöny.

Berényi József szerint elsődleges céljuk, hogy a felvidéki magyarok érdekeit regionális, országos és európai szinten is megvédjék.

Az MKP Országos Tanácsának szombati ülésén nyilatkozatot is elfogadtak. Ennek az EP-választásra vonatkozó részében kimondták: a voksolás tétje a keresztény hagyományokon alapuló társadalom megtartása, és az is, hogy az európai őshonos kisebbségek ügyeinek megoldása is napirendre kerüljön.

Május 25-én, szombaton már negyedik alkalommal tartanak EP-választást az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozó Szlovákiában. Az idei voksoláson a korábbiaknál eggyel több, tizennégy mandátum jut Szlovákiának. A mandátumok számának növekedése az Egyesült Királyság az EU-ból történő kilépésével, illetve az EP-képviselők számának csökkenésével függ össze.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×