Nyitókép: MTI/EPA

Újra utat törtek Egyiptomban az autoriter intézkedések

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2019. január 27. 09:52
A 8 évvel ezelőtti egyiptomi forradalom kitörése óta újra autoriter rendszer működik az országban – nyilatkozta az InfoRádiónak Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

Az arab tavasznak az egyiptomi szakasza ugyanannak a forradalmi hullámnak volt a része, amely Tunéziában indult el – hangsúlyozta Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. Wagner Péter emlékeztetett: 8 évvel ezelőtt a helyi lakosság tiltakozott, elsősorban a fővárosban százezeren vonultak utcára a Mubarak-rezsim ellen. Mint mondta: az eseményekhez a gazdasági növekedés, a társadalmi mobilitás hiánya, a politikai jogok korlátozása, illetve a fiatalok életének kilátástalansága vezetett.

A szakértő felidézte, hogy a hadsereg engedett a tüntetőknek, és Hoszni Mubarak távozott, majd ezt követően demokratikus választásokat tartottak.

Viszont azóta Egyiptomban visszarendeződés történt, ismét autoriter intézkedéseket vezettek be, amik nem kedveznek a politikai véleménynyilvánításnak.

A nagy remény és várakozás után mégsem történt meg a demokratikus fordulat az arab világban. Líbiában, Szíriában és Jemenben is polgárháború zajlik – emelte ki a szakértő.

A kutató hozzátette: nem biztos, hogy az arab kultúra alkalmas arra, hogy ezekben az országokban demokráciák működjenek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újra utat törtek Egyiptomban az autoriter intézkedések
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást