eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetők uniós (j) és brit zászlóval a kezükben a parlament épülete előtt, Londonban 2018. november 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Közeledik a brexit nagy napja

Telnek a napok, egyre közelebb kerül december 11-e, amikor európai fontosságú szavazás lesz a brit parlamentben: Theresa May miniszterelnök brexittervezetének elfogadásáról vagy elvetéséről döntenek.

A BBC tekintélyes politikai kommentátora, John Pienaar szinte biztosra veszi, hogy a parlament jövő kedden leszavazza a miniszterelnök tervezetét az Európai Unióból való kilépés módjáról és részleteiről. Mi történik, ha valóra válik a politikai szakértő jóslata? A szocialista ellenzék közölte, hogy ebben az esetben

bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormányfő ellen, tehát Theresa May megbuktatására készül.

A miniszterelnök és a brexit-hívők tábora nem tartja elveszettnek a helyzetet. Úgy látják, hogy a nagy nehezen kidolgozott kompromisszumos megoldási javaslat elfogadható, rendezi az ír kérdést is: lehetőséget nyújt ahhoz, hogy az Ír-szigeten szabad átjárás legyen az Ír Köztársaság és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között.

Hétfőn jogi szempontból vizsgálták meg a képviselők Theresa May tervezetét, felszólalt Geoffrey Cox igazságügyminiszter is, ezután pedig öt napon át vitatja a Parlament az immár sok engedménnyel megspékelt brexit-tervezetet.

A Sunday Times négy lehetőséget vázolt fel Nagy-Britannia jövőjéről a brexit tükrében

1. Theresa May tervezetét elfogadja a Parlament. Ez azt jelentené, hogy London kilép az Európai Unió mezőgazdasági és halászati egyezményéből, megszabadulva annak tetemes anyagi terhétől, továbbá saját maga köthet kényére-kedvére gazdasági és kereskedelmi egyezményeket, szerződéseket a világ bármely országával, vagy akár az Európai Unióval.

A kompromisszumos Theresa May tervezet hátránya, hogy a kilépést követő mintegy huszonegy hetes átmeneti időszakban Londonnak el kell fogadnia Uniós döntéseket, méghozzá úgy, hogy azoknak a meghozatalába már nem szólhat bele.

2. A második lehetőség a Sunday Times szerint a norvég mintára létrehozható kapcsolat, amely szerint Nagy-Britannia afféle kültagja maradna az Európai Uniónak. Ezt Brüsszel jelzései szerint nem tartja megvalósíthatatlannak az Unió. Új vámügyi szerződést kellene kötni. Ezt a megoldást bizonyára támogathatónak találná a brit parlament kormánypárti és ellenzéki képviselőinek zöme.

De ez csak afféle "álbrexit" lenne, holott a népszavazás a teljes elszakadás mellett döntött.

3. Új brexit-népszavazás kiírása. Ennek ellenzői rámutatnak, hogy 2016-ban döntött a nép, egy újabb népszavazás ellenkezne a demokrácia elvével.

4. A megállapodás nélküli brexit, az hogy Nagy-Britannia március 29-én slussz-passz kilépjen, éveken át tartó tárgyalások nélkül, azonnali kereskedelmi egyezmények megkötésének a lehetőségével. Ez azonban pénzügyi káoszt és komoly veszteségeket okozna a Bank of England szakértői szerint, gazdasági visszaesést, a munkanélküliség növekedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×