eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján. Az előrejelzések szerint a Demokrata Párt megszerzi a többséget a szövetségi képviselőházban a Republikánus Párttól, a kormányzó republikánusok viszont növelik többségüket a szenátusban. Trump óriási sikernek nevezte a választások eredményét.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Sajátosan értékelte Donald Trump a félidős választás eredményét

A republikánusok szenátusban elért győzelmeit hangsúlyozta és jövőbeni kétpárti együttműködést szorgalmazott Donald Trump amerikai elnök szerdán, az előző napi félidős választásokat követő első sajtóértekezletén a washingtoni Fehér Házban.

A republikánus párti Trump igyekezett kisebbíteni pártja képviselőházi veszteségeit, hangsúlyozva, hogy évtizedek óta a legnehezebb helyzetben volt a Republikánus Párt, hiszen nagyon sokan most vonultak vissza a politikától. Utalt arra is, hogy az ellenzéki demokraták győzelmét segítették a nagy adományozók és - ahogyan fogalmazott - egyes "különleges érdekcsoportok".

A 2018-as félidős választások "történelmi kihívást " jelentettek - szögezte le.

A választás eredményeire kitérve Donald Trump megismételte a reggeli Twitter-bejegyzésében megfogalmazott véleményét: azok a republikánusok vesztettek, akik nem fogadták el az általa fémjelzett politikát. Megjegyezte: a szavazók "egyértelműen megfeddték" azokat a demokrata szenátorokat, akik Brett Kavanaugh főbíró kinevezése ellen voksoltak.

Hangsúlyos elismeréssel szólt a képviselőház várható elnökéről, Nancy Pelosi demokrata párti politikusról, dicsérve a kaliforniai politikus eddigi munkásságát. A sajtóértekezleten később is - újságírói kérdésekre válaszolva - dicsérte Pelosi tehetségét.

Az elnök hangsúlyozta: egyetért Nancy Pelosival, aki kedd este együttműködést és egységet sürgetett. Az elnök úgy fogalmazott: "csodálatos lehetőségek" nyílnak majd a kétpárti együttműködésre. Példaként az egészségbiztosítási törvényt, vagy a gyógyszerárak korlátozásáról szóló megállapodást említette. Fontosnak mondta a kétpárti megállapodást az infrastrukturális beruházásokról is.

Trump hangsúlyozta, hogy a két pártnak muszáj együttműködnie a határok biztonságának biztosításában, kiállt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett,

sőt, korábbi álláspontjától eltérőn szorgalmazta az együttműködést környezetvédelmi kérdésekben is. "Számomra rendkívül fontos a környezetvédelem" - szögezte le.

Kérdésre válaszolva Trump megismételte: nem volt semmiféle összejátszás oroszokkal a 2016-os amerikai elnökválasztás idején. Leszögezte: bármikor feloszlathatta volna a kampánycsapata munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottságot, de nem tette. Egy másik újságírónak válaszolva hangsúlyozta, hogy most sem áll szándékában feloszlatni a bizottságot, végezze csak tovább a munkáját, ő azonban szeretne ebből kimaradni. "Szégyen és zavarba ejtő ez az ország számára" - fogalmazott, és megismételte korábbi álláspontját, miszerint a Mueller-bizottság tevékenységét összeférhetetlenségi tényezők is befolyásolják.

A kormány átalakítására vonatkozó kérdésekre nem kívánt konkrét válaszokat adni, elhárította azokat a kérdéseket is, amelyek Jeff Sessions igazságügyi miniszter és John Kelly kabinetfőnök távozását firtatták. "Nagyon boldog vagyok a jelenlegi kormányzattal" - fogalmazott, de azért hozzátette, hogy ez a munka nagyon kimerítő, ezért érthető, ha valaki távozik. Lesznek változások, mondta, hiszen "semmi sincs kőbe vésve".

Trump udvarolt is az újságíróknak

A szokatlanul hosszú - több mint kétórás - sajtókonferencián Donald Trump olykor vitába keveredett a sajtóval, olykor pedig szinte udvarolt az újságíróknak. A CNN hírtelevízióról szólva ismét hangoztatta, hogy aki "hamis híreket" közöl, az szerinte a "nép ellensége". Jim Acostának, a CNN munkatársának azt mondta: "maga egy faragatlan, szörnyűséges figura, és nem kéne a CNN-nél dolgoznia". Félbe is szakította a riportert, aki arról akarta kérdezni: számít-e arra, hogy Robert Mueller büntető eljárást indít ellene.

Később mosolyogva közölte az újságírókkal: marad még, ameddig akarják, de szóljanak, ha már unják őt. A riporterek némelyike tapssal "jutalmazta" Trumpot.

Az elnök visszautasította a közszolgálati televízió (PBS) riporternőjének kérdését, amely arra vonatkozott: a választási kampányban nacionalistának mondta magát, amit sokan a fehér felsőbbrendűség hangoztatásával azonosítottak. Vajon ez azt jelenti, hogy az elnök támogatja a fehér nacionalistákat? - kérdezte a PBS afroamerikai riporternője. Trump a kérdést fajgyűlölőnek minősítette.

Az újságírók kérdéseire válaszolva az elnök kitért Észak-Koreára. Mint közölte: "nem siet" a megállapodással Phenjannal, hajlana a szankciók eltörlésére, de egyelőre várja az észak-koreai válaszokat. A jövő év elejére jósolta újabb találkozóját Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×