eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nehéz döntések elé néz az új afganisztáni parancsnok

Megkezdte tevékenységét vasárnap Scott Miller tábornok, az amerikai- és a NATO-erők új afganisztáni parancsnoka Kabulban.

Elődje, John Nicholson tábornok 2015 óta volt ebben a tisztségben, és egy átadás-átvételi ünnepségen vette át tőle a nemzetközi erők irányítását Miller. Az új parancsnok a Resolute Support nevű afganisztáni NATO-misszió főhadiszállásán kijelentette, hogy nehéz döntések elébe néz. Mint kifejtette,

katonai nyomásgyakorlás szükséges ahhoz, hogy teret teremtsenek a politikai egyeztetéseknek.

"A világ felismerte, hogy Afganisztán nem lehet menedékhely a terrorizmus számára, a világ felismerte, hogy nem vallhatunk kudarcot. Tudom, hogy ez hosszú harc lesz" - hangoztatta.

John Nicholson felszólította a tálibokat, hogy fogadják el az afgán kormány ajánlatát a tűzszünetre és a béketárgyalások megújítására, mondván "nincs szükség arra, hogy folytassák afgán honfitársaik legyilkolását".

Vezette a SEAL Team 6-et is

Miller korábban az amerikai haderő különleges műveleteinek egyesített parancsnokságát (JSOC) irányította, amelyben az amerikai haditengerészet SEAL Team 6 elnevezésű különleges egységének küldetéseit is felügyelte. Ez az egység végzett Oszama Bin Ladennel, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egykori vezetőjével még az előtt, hogy Miller hatáskörébe került volna.

Miller századosként szolgált a Delta Force elnevezésű különleges műveleti egységben, a szárazföldi erők parancsnoka volt 1993-ban a mogadishui csatában, aminek történetét később a Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down) című amerikai film dolgozta fel. Az akciófilm az amerikai fegyveres erők Vietnam óta talán legvéresebb fellépéséről szól: az 1993. október 3-i szomáliai műveletéről, amelyben 19 amerikai katona halt meg. Az amerikai katonák ENSZ békefenntartó küldetésük során a lázadókkal folytatott harcokban estek el. Millert bronzcsillag medállal tüntették ki az ottani helytállásáért.

Miller a NATO és az amerikai erők 16 ezres kontingensét irányítja majd a Resolute Support nevű afganisztáni NATO-misszióban. A küldetés tevékenysége a kiképzésre, tanácsadásra és az afgán harci erőknek nyújtott segítségre összpontosul.

A NATO afganisztáni missziója a 2001. szeptember 11-i támadásuk után a tálibok hatalmának megdöntésére indított amerikai hadműveletekkel kezdődött. Az Egyesült Államok és a NATO 2014-ben beszüntette a harci cselekményeket.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×