eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meghosszabbíthatják a Brexit-tárgyalásokat

Kész a tárgyalások rövid idejű meghosszabbítására, hogy lezárják a Londonnal folytatott egyeztetést, amelyet november közepére be kell fejezni - jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Nagy-Britannia március 30-án kívánja elhagyni az Európai Uniót, de a felek a válásról szóló megállapodást még az október 18-19-i uniós csúcs előtt szeretnék nyélbe ütni, hogy elegendő időt hagyjanak a parlamenteknek az ügylet jóváhagyására.

Barnier, aki a héten Berlinben tárgyalt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap vasárnapi számának azt mondta: "ha figyelembe vesszük a távozási megállapodás ratifikálásához a brit törvényhozásnak és az Európai Parlamentnek szükséges időt, akkor a tárgyalásokat november közepéig le kell zárni. Nincs több időnk. Amire szükségünk van, az a politikai döntések meghozatala" - tette hozzá.

A tárgyalások ugyanakkor jelenleg zsákutcában vannak a főbb kérdésekben, többek között abban, miképpen lehet megoldani az Ír Köztársaság és az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország közötti határellenőrzés kérdését, továbbá az EU és Nagy-Britannia közötti kereskedelmi kapcsolatokat.

Ebben a megoldhatatlan helyzetben a felek lebegtetni kezdték a tárgyalások lezárására szabott határidő ötletét.

Domic Raab brit Brexit-ügyi miniszter is úgy vélekedett a héten, hogy nem lehetséges betartani a kitűzött határidőt.

Az EU ugyanakkor arra törekszik, hogy átmeneti időtartamot adjon 2020 végéig Nagy-Britanniának arra, hogy hozzáigazodjon egy Brexitet követő jövőhöz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×