Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Szijjártó Péter: az EP-választások közeledtével kiéleződnek a harcok a migráció megítéléséről

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2018. augusztus 31. 10:27
A migráció volt az egyik legfontosabb kérdés, amiről Bécsben, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek találkozójának első napján vitáztak – nyilatkozta az InfoRádiónak a külgazdasági és külügyminiszter.

A közel-keleti kérdések nagyban befolyásolják az Európai Unió biztonságát, hiszen ebben a térségben több millió menekült él jelenleg is – mondta el az InfoRádiónak Szijjártó Péter.

"Ez a térség részben forrása, részben tranzitútvonala annak a migrációs hullámnak, amely rendszerint el szokta érni Európát, ezért az erről folyó vitában a migráció, mint téma elég gyakran előkerül"

- tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a jövő évi európai parlamenti választások közeledtével kiéleződnek a harcok az európai országok között a migráció megítélésében.

Mint mondta, jól érezhető, hogy minden egyes európai politikai vita egyre élesebb hangnemben zajlik.

"A jövő évi EP-választások alapvetően rajzolhatják át a kontinens politikai térképét, ezért nyilvánvaló, hogy az európai nemzeti parlamenti választások napirendjét követve itt is a migráció lesz a legfontosabb kérdés. Az elmúlt négy parlamenti választáson

Európában, mind az osztrák, mind az olasz, mind a magyar, mind a szlovén választási kampányban a migráció volt a fő téma, és mindenhol a migrációellenes pártok szerezték a legtöbb szavazatot"

- tette hozzá.

A következő, szeptember 20-i uniós csúcson elsősorban az európai biztonságról tárgyalnak majd – mondta Szijjártó Péter.

"A migrációs hullámok abban az aspektusban biztosan elő fog kerülni, hogy három és fél éve nem hallunk másról, minthogy

a migrációs hullámokat sem fizikailag, sem jogilag nem lehet megállítani. Magyarország volt az első, aki bebizonyította, hogy a szárazföldi útvonalon igenes is megállítható"

- vélekedett Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: fontos, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter kísérlete, miszerint a migrációt a tengeren is megállítsa, sikerrel járjon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó Péter: az EP-választások közeledtével kiéleződnek a harcok a migráció megítéléséről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást