Nyitókép: Pexels

Tőzsdére megy a szaúdi állami olajcég – rekord ügylet

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. augusztus 23. 19:27
Lesz tőzsdei bevezetés vagy nem? Alaposan ráijesztett Szaúd-Arábia a piacokra az állami olajcég, az Aramco gigantikus, 2 billió dolláros tervezett részvénypiaci debütálása. Ez lenne a világ legnagyobb ilyen ügylete – a szaúdi olajminiszter szerint létre is jön.

A szaúdi kormány tagadja, hogy feladta volna tervét arról, hogy a tőzsdére vigye az állami kézben lévő Aramco energiavállalatot. A tervezett lépést úgy emlegették, mint a világ legnagyobb tőzsdei bevezetését. Nem is csoda, mivel 2 milliárd dollár értékben vásárolhattak volna vagy vásárolhatnak majd Aramco-papírokat a befektetők – még akkor is, ha csak a cég 5 százalékát vitték volna piacra.

Szerdán a Reuters azt jelentette, hogy a szaúdi hatóságok elbocsájtották a programon dolgozó pénzügyi tanácsadókat és az Aramco ehelyett azt tervezi, hogy egy helyi olajvállalatba fektet be. Erre jött a szaúdi energiaminiszter riposztja, hogy sínen van a tőzsdei megjelenés, de azt nem mondta, hogy mikor történik meg.

„A kormány továbbra is elkötelezett a Saudi Aramco tőzsdei bevezetése mellett az általa megválasztott időpontban, amikor a leginkább kedvezőek a feltételek”

– mondta Halid el-Fatih energiaügyi miniszter, aki a mamutvállalat elnöke is. „Az időzítés több tényezőtől függ. A kedvező piaci feltételek mellett a jövő hónapokra tervezett cégvásárlásoktól is” – tette hozzá.

A Reuters hírügynökségnek a hátraarcról szóló jelentése ugyanakkor négy különböző vezető szakmai forrás állításán alapult. Ketten azt mondták, már egy ideje eldöntötték, hogy leállítják a tőzsdei debütálást, „de ezt senki sem közölheti, így a nyilatkozatok fokozatosan haladnak ebbe az irányba, először késleltetésről, aztán a tőzsdei megjelenés leállításáról” – állították.

Mohamed bin Szalman koronaherceg két évvel ezelőtt jelentette a külföldi tőzsdei bevezetés tervét, amely reformprogramjának sarokköve volt. Ennek célja: csökkenteni a szaúdi gazdaság függését az olajbevételektől.

Egyes szakági szakértők ugyanakkor úgy látták, hogy a szaúdiak masszívan túlértékelték a bevezetni kívánt vállalati részt és ezért kétségbe vonták a tőzsdei manőver sikerét. Azt, hogy a tervet jegelték, az is igazolni látszik, hogy a források szerint júniusig volt költségvetési pénz az ügyeleten dolgozó nemzetközi szakértőkre és utána nem újították meg a keretet.

A kétmilliárd dolláros bevezetés helyszínéért a londoni, a New York-i és a hongkongi tőzsde verseng egymással és források szerint nézeteltérés támadhat a szaúdi illetékesek és külföldi tanácsadóik között arról, hol legyen a debütálás.

Szintén olajipar hír az, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közölte: szankciók útján készek akár „lenullázni” az iráni olajexportot, hogy ezzel kényszerítsék más viselkedésre a Teheráni kormányt. „Az iráni rezsimváltás ugyanakkor nem az amerikai politika része” – mondta Bolton. Az iráni olaj eltűnése a piacokról 4 százalékkal mérsékelné a kínálatot és valószínűleg felfelé nyomná az árakat.