eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Észtországnak egyelőre elég volt a NATO-gyakorlatból

Az észt védelmi miniszter felfüggesztette a légi hadgyakorlatot, mert egy spanyol vadászgép véletlenül rakétát indított az ország légterében.

Jüri Luik egy Tallinnban elmondta, hogy a rakétát nem találták meg, de nincsen tudomásuk arról, hogy az bármilyen személyi sérülést okozott volna. Jelenlegpróbálják kideríteni, mi is történt pontosan. A spanyol védelmi miniszter és a spanyol fegyveres erők parancsnoka bocsánatot kért az eset miatt. Juri Ratas észt kormányfő beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, akinek aggodalmát fejezte ki az incidens miatt.

Egyelőre annyit tudni, hogy a spanyol légierő Eurofighter Typhoon típusú, jelenleg Litvániában állomásozó gépével kedd délután történt az eset, Észtország délnyugati részében, ahol engedélyezett az ilyen gyakorlat. Az AMRAAM típusú, levegő-levegő rakéta nem talált el semmilyen repülőgépet. A gyakorlórepülésen részt vett két másik francia katonai gép.

Az incidens a gyakorlórepülések övezetében, az észtországi Pangodi települése felett történt, és az Eurofighter egy levegő-levegő rakétát indított el északi irányban. A 3,7 méter hosszú, 18 centi átmérőjű rakéta tíz kilogrammos robbanótöltettel volt felszerelve, önmegsemmisítő rendszerben működött, amely még a levegőben megsemmisíti a töltetet, és Tartu városától északra zuhanhatott a földre.

A hatóságok még keresik a maradványokat és figyelmeztették a környléken élőket, hogy a ha rábukkannak a maradványokra, ne nyúljanak hozzá, távolodjanak el tőle és értesítsék a hatóságokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×