INFORÁDIÓ 
2019. június 26. szerda
János, Pál

nato

hadgyakorlat

légi gyakorlat

észtország

jens stoltenberg

Észtországnak egyelőre elég volt a NATO-gyakorlatból

Infostart / MTI

Az észt védelmi miniszter felfüggesztette a légi hadgyakorlatot, mert egy spanyol vadászgép véletlenül rakétát indított az ország légterében.

Jüri Luik egy Tallinnban elmondta, hogy a rakétát nem találták meg, de nincsen tudomásuk arról, hogy az bármilyen személyi sérülést okozott volna. Jelenlegpróbálják kideríteni, mi is történt pontosan. A spanyol védelmi miniszter és a spanyol fegyveres erők parancsnoka bocsánatot kért az eset miatt. Juri Ratas észt kormányfő beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, akinek aggodalmát fejezte ki az incidens miatt.

Egyelőre annyit tudni, hogy a spanyol légierő Eurofighter Typhoon típusú, jelenleg Litvániában állomásozó gépével kedd délután történt az eset, Észtország délnyugati részében, ahol engedélyezett az ilyen gyakorlat. Az AMRAAM típusú, levegő-levegő rakéta nem talált el semmilyen repülőgépet. A gyakorlórepülésen részt vett két másik francia katonai gép.

Az incidens a gyakorlórepülések övezetében, az észtországi Pangodi települése felett történt, és az Eurofighter egy levegő-levegő rakétát indított el északi irányban. A 3,7 méter hosszú, 18 centi átmérőjű rakéta tíz kilogrammos robbanótöltettel volt felszerelve, önmegsemmisítő rendszerben működött, amely még a levegőben megsemmisíti a töltetet, és Tartu városától északra zuhanhatott a földre.

A hatóságok még keresik a maradványokat és figyelmeztették a környléken élőket, hogy a ha rábukkannak a maradványokra, ne nyúljanak hozzá, távolodjanak el tőle és értesítsék a hatóságokat.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018