eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Odacsapott az izraeli hadsereg

Többen megsebesültek a légicsapásokban Gázában.

Legkevesebb 18 palesztin megsebesült a Gáza egyik kulturális központját ért izraeli légicsapásokban. Az izraeli hadsereg támadása előtt a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet mintegy kétszáz rakétát lőtt a zsidó államra.

Palesztin források szerint a támadás pillanatában senki sem volt az épületben. Az el-Majádín pánarab televíziós csatorna tájékoztatása szerint a sebesültek a központtal szomszédos házak lakói és járókelők. Az izraeli tízes tévécsatorna híradása szerint a célba vett ötemeletes torony a Hamász állításával ellentétben nem kulturális központ, hanem a Hamász belbiztonsági szervezetének az épülete volt.

A tévé katonai szakértői szerint két lépcsőben támadta az épületet az izraeli hadsereg: első lépésben egy csekély erejű rakétát lőtt rá, hogy figyelmeztesse az ott tartózkodókat a várható légicsapásra, majd néhány perc múlva

mintegy tíz nagy erejű lövedéket lőttek az épületre.

A Hamász vezetői az izraeli célzott kivégzésektől tartva illegalitásba vonultak, ezért is lehetett üres a megsemmisített épület. Az izraeli szakértők szerint az efféle Hamász-központok lerombolásával a hadvezetés ott folytatja, ahol az ötven napig tartó 2014-es Erős szikla hadművelet végén, a negyvennyolcadik napon abbahagyta: legutóbb akkor hajtottak végre hasonló, jelentős légitámadást nagyobb gázai Hamász központok ellen.

A tévé szerint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő eredetileg délután négyre hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megvitassa az Izrael és az övezet között legutóbb fellángolt erőszak nyomán kialakult helyzetet, de ezt két órával elhalasztotta, mert a tűzszüneti tárgyalásokon közvetítő egyiptomiak Hamásztól ígért válaszára várt.

Izrael a katonai szakértők szerint jelenleg felkészületlen egy újabb gázai háborúra.

A Hamász azt szeretné ráerőszakolni az izraeli hadseregre, hogy hatoljon be az övezetbe, szárazföldön indítson harcot, mert akkor hazai terepen esélye lenne katonákat foglyul ejteni, és ezzel engedményekre kényszerítheti Jeruzsálemet. Izrael viszont szeretné légi úton eldönteni a konfliktusnak ezt a "felvonását". Várhatóan a közeli órákban dől el, hogy Izrael újabb hadműveletbe kezd-e, vagy újabb tűzszünet születik a felek között.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×