INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

gáza

izrael

közel-kelet

légi csapás

Odacsapott az izraeli hadsereg

Infostart / MTI

Többen megsebesültek a légicsapásokban Gázában.

Legkevesebb 18 palesztin megsebesült a Gáza egyik kulturális központját ért izraeli légicsapásokban. Az izraeli hadsereg támadása előtt a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet mintegy kétszáz rakétát lőtt a zsidó államra.

Palesztin források szerint a támadás pillanatában senki sem volt az épületben. Az el-Majádín pánarab televíziós csatorna tájékoztatása szerint a sebesültek a központtal szomszédos házak lakói és járókelők. Az izraeli tízes tévécsatorna híradása szerint a célba vett ötemeletes torony a Hamász állításával ellentétben nem kulturális központ, hanem a Hamász belbiztonsági szervezetének az épülete volt.

A tévé katonai szakértői szerint két lépcsőben támadta az épületet az izraeli hadsereg: első lépésben egy csekély erejű rakétát lőtt rá, hogy figyelmeztesse az ott tartózkodókat a várható légicsapásra, majd néhány perc múlva

mintegy tíz nagy erejű lövedéket lőttek az épületre.

A Hamász vezetői az izraeli célzott kivégzésektől tartva illegalitásba vonultak, ezért is lehetett üres a megsemmisített épület. Az izraeli szakértők szerint az efféle Hamász-központok lerombolásával a hadvezetés ott folytatja, ahol az ötven napig tartó 2014-es Erős szikla hadművelet végén, a negyvennyolcadik napon abbahagyta: legutóbb akkor hajtottak végre hasonló, jelentős légitámadást nagyobb gázai Hamász központok ellen.

A tévé szerint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő eredetileg délután négyre hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megvitassa az Izrael és az övezet között legutóbb fellángolt erőszak nyomán kialakult helyzetet, de ezt két órával elhalasztotta, mert a tűzszüneti tárgyalásokon közvetítő egyiptomiak Hamásztól ígért válaszára várt.

Izrael a katonai szakértők szerint jelenleg felkészületlen egy újabb gázai háborúra.

A Hamász azt szeretné ráerőszakolni az izraeli hadseregre, hogy hatoljon be az övezetbe, szárazföldön indítson harcot, mert akkor hazai terepen esélye lenne katonákat foglyul ejteni, és ezzel engedményekre kényszerítheti Jeruzsálemet. Izrael viszont szeretné légi úton eldönteni a konfliktusnak ezt a "felvonását". Várhatóan a közeli órákban dől el, hogy Izrael újabb hadműveletbe kezd-e, vagy újabb tűzszünet születik a felek között.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018