eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kamnik, 2018. június 3.Marjan Sarec, Kamnik polgármestere, a Marjan Sarec Listája (LMS) baloldali párt vezetője pártjának kamniki székházában a szlovén előrehozott parlamenti választásokon estéjén, 2018. június 3-án. A választóhelyiségekből távozók körében végzett közvélemény-kutatások eredménye szerint Sarec pártja a második helyen végzett. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Elhúzódó tárgyalások után megvan a jelölt Szlovéniában

Szlovéniában hivatalosan is miniszterelnöknek jelölte Marjan Sarecet, a június 3-i választásokon a második legtöbb szavazatot kapott Marjan Sarec Listája párt elnökét az ötpárti baloldali pártkoalíció.

Sarec jelölését a Szociáldemokrata Párt (SD), Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) támogatta.

Az ötpárti koalíció jelenleg 43 képviselővel rendelkezik a 90 fős parlamentben. A kormányalakításhoz 46 szavazatra lesz szükségük.

A szélsőbaloldali Baloldal (Levica) párt korábban bejelentette, hogy a koalícióban nem vesz részt, de kész a parlamentben külső támogatást nyújtani egy balközép kisebbségi kormánynak. A június elején tartott parlamenti választást a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette, jobboldali, bevándorlásellenes SzlovénDemokrata Párt (SDS) nyerte meg, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Marjan Sarec balközép pártja szintén nem tudta biztosítani a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséget.

Két hónap alatt nem tudtak kormányt alakítani

Borut Pahor államfőnek a hivatalos választási eredmények közzététele után 30 napon belül javaslatot kellett volna tennie a miniszterelnök-jelölt személyére, ám kormányképes parlamenti többség hiányában nem tudta ezt megtenni.

Július 28-tól ezért hivatalosan is megkezdődött a kormányalakítási tárgyalások második köre, amelyre 14 nap állt rendelkezésre. A határidő pénteken járt volna le,

a jelölésről jövő héten pénteken szavaz a parlament. A második körben az elnök mellett már a frakciók is javaslatot tehetnek a miniszterelnök személyére.

Ha ez sem jár sikerrel, a harmadik körben a képviselők, azaz pártjaik is jelölhetnek, de ekkor már nem kell a kormány megválasztásához abszolút többség, elég a jelenlevők többségének támogatása. A mostani, második körben azonban még szükség lesz 46 szavazatra.

Az ötpárti koalíció folytatja a tárgyalásokat a Baloldallal, amelynek 9 mandátuma van a parlamentben. Nélkülük Sarec kisebbségi kormányt sem tud alakítani.

Amennyiben sikerül megszereznie a Baloldal támogatását, Sarec 40 évesen a legfiatalabb miniszterelnök lesz Szlovénia történetében.

A politikust júniusban választották meg először parlamenti képviselőnek, előtt több ciklusban volt Kamnik város polgármestere. Sarec tavaly függetlenként indult az elnökválasztáson is, és a második fordulóban mindössze öt százalékkal kapott kevesebb szavazatot, mint Borut Pahor régi-új elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×