Nyitókép: hoto by www.mountain.ru

Rekordmagasságból mentettek hegymászót

Infostart / MTI
2018. július 31. 16:10
Hét sikertelen mentőakció után hozott le egy orosz alpinistát 6300 méter magasból a pakisztáni légierő.

Az irkutszki Alekszandr Gukov a Karakorum-hegység Latok I. nevű hegycsúcsát akarta meghódítani társával, Szergej Glazunovval, aki július 25-én a mélybe zuhant és szörnyethalt.

Mivel a szerencsétlenül járt hegymászó magával rántotta a felszerelés zömét is, Gukov nem tudta folytatni a leereszkedést a 6294 méteres magasságból, pár nap után az élelme is elfogyott, de műholdas mobiltelefonjával tartani tudta a kapcsolatot a mentőkkel.

A mentésére tett kísérletek a sűrű hófelhők miatt sorra kudarcot vallottak, végül kedden egy katonai helikopternek sikerült megtalálnia és a fedélzetre vennie a férfit. Bár Gukov nagyon gyenge, fagyási sérülései nincsenek, mert a maga köré épített "hógubóval" sikerült megvédenie magát az elemektől.

A hadsereg közleménye "szélsőséges időjárási körülmények között végrehajtott vakmerő mentőakciónak" nevezte az orosz alpinista lehozását a 7145 méter magas hegy oldaláról.

Az országban még sosem hajtottak végre mentőakciót ilyen magasságban.

A orosz páros július 12-én kezdte meg expedícióját, két hét után azonban feladták a kísérletet a csúcs meghódítására. A csaknem függőleges északi oldalról eddig senkinek sem sikerült megmásznia a Latok I-et.