eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk
Csiangraj, 2018. július 9.Helikopterből mentőautóba helyezik át az egyik kimentett fiút a csiangraji katonai repülőtéren 2018. július 9-én, amikor folytatódik a június 23-án edzőjével a barlangban eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat mentését az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt csapat tagjai közül eddig hetet sikerült felszínre hozni. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit) *** Local Caption *** malý vrtužník
Nyitókép: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Thaiföldi mentés: a legfontosabb, hogy ne essenek pánikba a gyerekek

A gyerekeknek "csak" annyi dolguk van, hogy lélegezzenek és ne essenek pánikba, minden mást a barlangi búvárokra bízhatnak – mondta az InfoRádiónak a thaiföldi mentőakció technikáját elemezve Balázs Gergely barlangi kutatóbúvár. A legfrissebb hírek szerint már nyolc gyermeket hoztak ki épségben a barlangból.

A barlangi búvárkodás mentális torna, fejben dőlnek el a dolgok – mondta a thaiföldi mentőakcióról Balázs Gergely barlangi kutatóbúvár. A Tham Luang barlangrendszerből már nyolc gyereket kimentettek, még öten tartózkodnak a mélyben.

Minden gyermeket két búvár kísér a felszínre, a fiúknak csak az a feladatuk, hogy lélegezzenek, a többit a búvárok végzik.

A mentális tréning napokat vett igénybe, és úgy tűnik, jól sikerült.

Az volt a célja, hogy biztonságban érezzék magukat a gyerekek. Az a lényeg, hogy ne essenek pánikba – fejtette ki Balázs Gergely.

A legveszélyesebb pontot az jelenti, ahol le kell bukni egy szikla alá. Negyven centiméter a szűkület, ez kevésnek tűnhet, de át lehet rajta férfi – emelte ki a kutatóbúvár.

Balázs Gergely arról is beszélt, hogy a barlangban 15-16 százalékosra csökkent le az oxigénszint, ami alacsony. Nem életveszélyes, de megnehezíti a fizikai munkavégzést – tette hozzá. Az oxigényhiányos helyzetben jelentkező tünetek között előfurdalhat fejfájás, légszomj, izomgörcsök, általános fáradtság, testi gyengeség, ami nem segíti, hogy jobb kondícióban hozzák ki a gyerekeket a barlangból.

Nem a vízben történhetett a tragédia

Csütörtök este meghalt egy búvár a barlangrendszerben. A 38 éves Szamarn Punan, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja önkéntesként részt vett a mentőmunkálatokban, és oxigénpalackokat helyezett el a barlangban.

A A férfi a visszafelé vezető úton eszméletét vesztette, és nem tudták újraéleszteni.

Balázs Gergely szerint az valószínűtlen, hogy egy profi búvár kifogyjon a palackjában lévő levegőkészletből. Inkább az okozhatta a tragédiát, hogy a száraz szinteken veszítette el az eszméletét, ahol lecsökkent az oxigénszint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×