Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

A bírósági reform ellen tüntettek Lengyelországban

Infostart / MTI
2018. július 4. 13:13
A tiltakozók is úgy látják, ahogyan az Európai Bizottság: a Legfelsőbb Bíróság tagjait érintő változások sérthetik a demokratikus jogrendet.

A bírósági reform értelmében kedd éjféltől nyugdíjazták a legfelsőbb bíróság 65 éves életkort elért tagjait, ez összesen 26 bírát érint, közülük 16-an vagy az új törvényre vagy a lengyel alkotmányra hivatkozva jelezték maradási szándékukat. Az ő kérelmüket jelenleg az országos igazságszolgáltatási tanács elemzi, de nem lehet tudni, hányan maradhatnak szolgálatban.

A bírói tesület elnöke, Malgorzata Gersdorf is érintett, de nincs a hosszabbításért folyamodó 16 bíró között.

A legfelsőbb bíróságról szóló törvény miatt az Európai Bizottság hétfőn kötelezettségszegési eljárást indított Varsóval szemben. A jogszabály a lengyel igazságügyi reform része. A reform miatt Brüsszel tavaly decemberben az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást is kezdeményezte Varsóval szemben.

A lengyel kormányfő védelmébe vette a széles körben bírált igazságügyi reformot az Európai Parlament strasbourgi ülésén. Mateusz Morawiecki emlékeztetett arra, hogy minden egyes tagországának joga van kialakítani saját hagyományai alapján a jogrendszerét.

"Az unió jelszava az egység a sokszínűségben, nem pusztán üres frázis - mondta. Az európai állampolgárok jelentős része ellene van az integráció további elmélyítésének. Az embereknek a szabadság a génjeikbe van kódolva: ők akarnak dönteni a jövőjükről, a gyerekeik és a családjuk, illetve a társadalmuk jövőjéről - közölte. Hozzátetette, az előrehaladáshoz erősebb demokratikus legitimációra van szükség, ezt lehet populizmusnak nevezni, de végül választ kell adni a polgárok kérdéseire. Európa demokratikus felvilágosodáson megy keresztül, meg kell újítani a társadalmi szerződést, hogy ne a tagállamok kárára történjen az EU fejlődése - emelte ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mateusz Morawiecki felszólalása az EP ülésén
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást