Nyitókép: Faludi Imre

Nem működnek már az antibiotikumok - egyre több a fertőzés

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2018. június 27. 16:02
Az antimikrobiális rezisztencia egyre növekvő globális kérdés, ami az orvosok félelmei szerint 2050-ig több emberrel végezhet, mint a rák. Ezért az Európai Parlament sürgeti az Európai Bizottságot és a tagállamokat a jobb megelőző intézkedések végrehajtására.

Az orvosok egyre többször szembesülnek kezelhetetlen bakteriális fertőzésekkel, mert az antibiotikumok egyszerűen már nem működnek. A rezisztens baktériumok az állatoktól is átkerülhetnek az emberekre közvetlen érintkezés vagy a tápláléklánc útján.

Évi 700 000 haláleset köthető a gyógyszerrezisztens fertőzésekhez. Csak az EU-ban évente négymillió ember fertőződik meg kórházakban, ami a baktériumok melegágya.

"Apró dolgokkal érhetünk el igazán nagy változást, mint például a kórházi kézmosással. Valamint rengeteg ember szed antibiotikumokat hasztalanul, mert éppen vírusos fertőzésük van, ezért fontos a körültekintő és helyes használat" - mondta Karin Kadenbach, osztrák szocialista képviselő.

A problémával összefüggő uniós kutatások finanszírozása mellett a Parlament az új modellekbe, a magánpartnerekbe és más megoldásokba való további befektetésekre szólít fel.

További híreket is hallhatnak az Európai Parlament életéből az InfoRádió EP Percek című műsorában szerda este fél 6 után.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást