Nyitókép: Alekszandr Asztafjev

Vlagyimir Putyin: Az lenne a civilizáció vége

Infostart / MTI
2018. június 7. 20:39
Az orosz elnök figyelmeztette Ukrajnát a foci-vb előtt.

A harmadik világháború a civilizáció végét jelentené – mondta az orosz elnök interaktív élő televíziós fórumán. Vlagyimir Putyin sürgette, hogy kezdődjenek tárgyalások egy, a mai követelményeknek megfelelő európai biztonsági rendszer kialakításáról.

Szíriában maradnak

Az orosz elnök egyebek között arról beszélt, hogy a regionális háborúk az egymás kölcsönös megsemmisítésétől való félelemnek, hadászati paritásnak köszönhetően nem váltak globális konfliktussá. Szerinte az, hogy az Egyesült Államok kilép a fegyverzetkorlátozási egyezményekből, veszélyezteti ezt az egyensúlyt.

Putyin arról is beszélt, hogy a tervezett ütemben zajlik a márciusban bejelentett új orosz fegyverrendszerek hadrendbe állítása.

A nukleáris hajtóművel rendelkező, hiperszonikus Avangard hadászati rendszer sorozatgyártása megkezdődött.

Azt 2019-ben, a Szarmat típusú, több robbanótöltet szállítására alkalmas interkontinentális ballisztikus nehézrakétákat pedig 2020-ban állítják hadrendbe.

A Kinzsal hiperszonikus rakétát és a harci lézerkomlexumot már rendszerbe állították az orosz fegyveres erőknél.

Putyin megerősítette:

Moszkva egyelőre nem tervezi fegyveres erőinek teljes kivonását Szíriából, és mindaddig ott tartja őket, amíg azt az érdekei megkívánják.

Putyin szerint a Nyugat vetélytársnak tekinti Oroszországot, ennek tudhatók be az országgal szembeni szankciók és "vádaskodások", amelyeket a politikus a feltartóztatás kontraproduktív eszközeinek tart.

A foci-vb és az ukrán államiság

A labdarúgó-világbajnokság idején bekövetkező ukrán katonai "provokációknak" súlyos következményük lehet Ukrajna államiságára - válaszolta egy orosz író kérdésére Vlagyimir Putyin. A kérdező személye azért is érdekes, mert Zahar Prilepin fegyverrel harcolt a Donyec-medencei szakadár köztársaságok oldalán.

Nem lehetnek piacok a vb stadionjaiból

A labdarúgó-világbajnokságra felépített stadionokról az orosz elnök azt mondta, a régiók kormányzói nem hagyhatják, hogy azok piacokká alakuljanak át, meg kell találniuk a módját az épületek hasznosításának.

A világbajnokság infrastruktúráját a sport fejlesztésére kell felhasználni.

Putyin szerint a 2014-es szocsi olimpia létesítményeinek kihasználtságát sikerült biztosítani. Az elnök kifejezte reményét, hogy az orosz labdarúgó-válogatott a világbajnokságon a legjobb tulajdonságait mutatja majd be, ugyanakkor fontosnak nevezte a játékosok új nemzedékének kinevelését.