Nyitókép: OLIVIER HOSLET

Megszólalt az EU az iráni atomprogram-bejelentés után

Infostart
2018. június 5. 21:37
Az első értékelés szerint nem sérti az iráni nukleáris megállapodást az ország urándúsító kapacitásának növeléséről szóló teheráni tervezet - közölte kedden Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője.

"Az első értékelés alapján a bejelentett lépések önmagukban még nem jelentik az egyezmény megsértését" - közölte Maja Kocijancic, hozzátéve, hogy ezek ugyanakkor nem is segítik a bizalom erősítését a mostani kritikus időszakban.

Irán kedden értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot.

  • Ennek előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.
  • Az egyezmény többi aláírója, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

Szakértők szerint Teherán a bejelentéssel nyomást akar gyakorolni az Európai Unióra, hogy tegyen eleget korábbi ígéreteinek, és az amerikai szankciók ellenére se mondjanak le iráni befektetéseikről az európai vállalatok.