Nyitókép: -----------------

Újabb kanyarós megbetegedés Horvátországban

Infostart / MTI
2018. június 4. 18:43
Ezúttal Dubrovnikban észlelték a fertőzést.

Idén ez már a harmadik kanyarós megbetegedés Horvátországban, ebből kettőt egy héten belűl észleltek – írja az Index.hr hírportál. Egy férfinál a múlt hét elején állapítottak meg a fertőzést Dubrovnikban, a hét végén pedig a Croatia Airlines légikísérőjénél fedezték fel a betegséget Zágrábban.

Egyikük sem volt beoltva.

A horvát hírportál szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az elmúlt években az átoltottság aránya egyre csökken az országban.

Milan Kujundzic egészségügyi miniszter szerint nincs ok pánikra, de az, hogy a betegség Dubrovnikban is felütötte a fejét, figyelmeztető jel, mert

az ország déli részén a legalacsonyabb az átoltottság aránya.

Horvátországban az emberek 89-90 százaléka van beoltva kanyaró ellen, ez az arány Dubrovnik-Neretva megyében a legalacsonyabb, 56 százalék, Split-Dalmát megyében valamivel magasabb, 70 százalék. Kujundzic továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy

amennyiben az átoltottság aránya 90 százalék alá csökken, járvány alakulhat ki.

Horvátországban tavaly valamivel több mint 40 ezer gyerek született. Annak ellenére, hogy a törvény szerint kötelező a kanyaró elleni védőoltás, 4400 baba beoltását megtagadták a szülők.

Idén Szerbiában és Boszniában is volt halálos áldozata a kanyarónak. Szlovéniában egy egyéves kisfiút kezeltek a betegséggel.