Szlovéniában vezet az ellenzéki jobboldali párt a hivatalos eredmények szerint

Infostart / MTI
2018. június 3. 21:21
Vezet Janez Jansa volt miniszterelnök pártja, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) a vasárnapi szlovéniai előre hozott parlamenti választásokon a leadott szavazatok 25 százalékos feldolgozottságánál - közölte a szlovén választási bizottság.

A részleges eredmények tükrében az SDS 26,34 százalékkal az első helyen áll. Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 12,20 százalékkal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,89 százalékkal a harmadik helyen végzett.

Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesített Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 8,87 százalékkal, a Baloldal (Levica) 8,34 százalékkal, az Új Szlovénia (NSi) 7,40 százalékkal, a nyugdíjaspárt (DeSUS) 5,03 százalékkal, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) 4,57 százalékkal és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4,55 százalékkal.

A szavazók a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntenek, egyéni jelöltre és pártlistára voksolva. A választáson 1631 jelölt és 25 pártlista szerepel.

A felmérések alapján a választók nem voltak elégedettek a Miro Cerar ügyvezető kormányfő vezette balközép kormánykoalícióval.

Annak ellenére, hogy Cerárnak, a Dejan Zidan vezette Szociáldemokrata Pártnak (SD), valamint a Karl Erjavec vezette nyugdíjas pártnak (DeSUS) sikerült csökkentenie a munkanélküliséget és stabilizálni az állami pénzügyeket, a választók felróják nekik, hogy nem nőttek a fizetések és a nyugdíjak, valamint elmaradtak a reformok.

Az MTI korábban azt írta: az előrejelzések szerint jobboldali győzelem várható, de

a szakértők úgy vélik: a baloldal sokkal nagyobb koalíciós potenciállal rendelkezik.

Önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani.

A közvélemény-kutatások szerint a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) áll győzelemre 26 százalékos támogatottsággal, a második hely a jelenlegi kormánykoalíció baloldali tagjáé, a Szociáldemokrata Párté (SD) lesz 12 százalékkal. A harmadik helyen Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított baloldali pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) áll 11 százalékkal. A pártok parlamentbe jutásának küszöbe 4 százalék.

Elemzők szerint Jansának legalább két koalíciós partnerre lenne szüksége, hogy kormányt tudjon alakítani.

Ehhez azonban szüksége lesz a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) nagyobb sikerére - jelenleg 7 százalékon áll -, valamint a Szlovén Néppárt (SLS) bejutására a parlamentben, amely a felmérések szerint nem éri el a 4 százalékos küszöböt.

Politológusok arra figyelmeztetnek, hogy megismétlődhet a 2011-es forgatókönyv, amikor Zoran Jankovic, Ljubljana polgármestere és a Pozitív Szlovénia (PS) párt elnöke nem tudott kormányt alakítani annak ellenére, hogy a legtöbb szavazatot kapta a választásokon. Másodszori próbálkozásra Jansa alakított kormányt, amely mindössze másfél évig működött, ugyanis a parlament megszavazta az ellene indított bizalmatlansági indítványt.