Nyitókép: ANGELO CARCONI

Az új olasz kormány sem lehet hosszú életű

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2018. május 10. 20:31
Rómában hétfőig kért és kapott utolsó haladékot a választásokon győztes Öt Csillag Mozgalom és a Liga a kormányalakítási tárgyalások folytatására.

Nem lehetlen a megállapodás, de nem lesz könnyű dolga Silvio Berlusconi, illetve pártja háttérbe vonulása után sem az Öt Csillag Mozgalomnak és a Ligának – mondta Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő.

A két párt azt követően kért az államfőtől haladékot öt kudarcba fulladt kormányalakítási konzultációs kör után, hogy a márciusi olaszországi parlamenti választásokon győztes jobboldali partnerségben részt vevő Forza Italia elnöke, Silvio Berlusconi volt kormányfő szerda este bejelentette, szabad utat ad a vele szövetséges Ligának az egyezség megkötésére. Ha létrejön az új kormány, ellenzékbe vonul.

Szomráky Béla szerint a tárgyalásokat a személyes abmíciók veszélyeztethetik, az, ha esetleg Luigi Di Maio a végletekig ragaszkodni akar ahhoz, hogy ő legyen Olaszország miniszterelnöke.

Amennyiben az Öt Csillag Mozgalom vezetője erről letesz, várhatóan a Liga első embere, Matteo Salvini sem követeli magának a kormányfői posztot, hanem egy harmadik ember, akár az egyik párt politikusa lehet Olaszország új miniszterlenöke. Olasz sajtóhírek szerint

a Brüsszellel szemben kritikus Di Maio a külügyminiszteri, Salvini a belügyminiszteri posztot kaphatja meg.

A kormány névsorát várhatóan hétfőn ismertetik.

Szomráky Béla szerint azonban még

így sem lesz túlságosan hosszú életű az Európával sok kérdésben vitatkozó, populista pártok alkotta kormány.

A szakértő egy-másfél évet ad a kabinetnek, ez pedig arra lesz elegendő, hogy újabb választási törvényt alkossanak, ami aztán nagyobb teret enged annak, aki megnyeri a választásokat.

Az olasz államfő a hét elején azt mondta, a koalíciós tárgyalások sikertelensége miatt szakértői kormányt nevez ki decemberig – ezt követően kértek újabb haladékok hétfőig a választásokon nyertes erők.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Olaszországi kormányalakítás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást