Nyitókép: Alessandro Di Meo

Bizonytalanság Olaszországban

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. április 25. 16:15
Olaszországban a balközép Demokrata Párttal kezdhet kormányalakítási tárgyalásokat az Öt Csillag Mozgalom, miután a jobbközép koalíció legerősebb pártjával nem tudott megállapodni.

Nehéz azt megmondani, hogy létrejön-e a koalíció, mivel a baloldali Demokrata Párt egykori vezetője, Matteo Renzi nem támogatja azt, a párt másik része pedig egyetért az összefogással – mondta az InfoRádiónak a már csaknem két hónapja húzódó olasz kormányalakításról Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Ha sikerül a párton belül egyezségre jutni, létrejöhet a koalíció az Öt Csillag Mozgalommal – tette hozzá.

Bár a márciusi olaszországi választáson a legtöbb szavazatot a jobbközép koalíció kapta, pártok közül az Öt Csillag Mozgalom szerezte meg a legtöbb voksot – egyiknek sincs meg azonban a kormányalakításhoz elegendő mandátumszáma. Az Öt Csillag Mozgalom a jobbközép koalíció legeredményesebb pártjával, a Ligával történő sikertelen tárgyalás után a baloldal felé fordult.

A jobbközép koalíció pártjaira szavazók csalódottak lehetnek, hogy támogatottjuk nem kap szerepet a parlamentben, a baloldali szavazók azonban sokan szavaztak át az Öt Csillag Mozgalomban, így a rájuk, illetve a Demokratikus Pártra voksolók jelentős része elégedett lenne a két politikai közösség együttműködésével – véli Molnár Anna. A két párt programja között azonban jelentős különbségek vannak – jegyezte meg a szakértő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bizonytalanság Olaszországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást