Nyitókép: Adalberto Roque

Vége Kubában a Castro korszaknak - hogyan tovább?

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. április 20. 10:17
Kuba új elnökévé választották a helyi kommunista párt rendíthetetlen híveként ismert Miguel Díaz-Canelt, aki már le is tette hivatali esküjét - jelentették be csütörtökön Havannában. Ezzel új fejezet nyílt a karibi szigetország történetében a Castro-fivérek közel hatvanéves kormányzása után, de a személyi változás célja a kubai szocializmus megőrzése.

Egy korszak ért véget Kubában azzal, hogy a 86 éves Raúl Castro – aki 2008-ban vette át az elnöki tisztséget testvérétől, az országot 1965 óta irányító Fidel Castrotól – két 5 éves elnöki ciklus után nem indult újra az elnök-választáson és átadta helyét az általa kiválasztott korábbi alelnöknek, a helyi kommunista párt rendíthetetlen híveként ismert Miguel Díaz-Canel-nek. Az 57 éves politikus már le is tette hivatali esküjét, mint Kuba új elnöke.

A megválasztott elnök a parlament előtt mondott első beszédében az elődei által vezetett szocialista forradalom, egyszersmind a Raúl Castro előző elnök által megkezdett gazdasági reformok folytatását ígérte.

"A néptől a törvényhozás számára adott mandátum arra szól, hogy folytassuk a kubai forradalmat e döntő történelmi pillanatban a gazdasági modell aktualizálásának keretében"

- jelentette ki az új elnök.

Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint mindez az ország politikájában nem jelent komoly változást.

"A Castro-korszak csak névleg fog lezárulni, de tartalmát tekintve folytatódni fog.

Stratégiaváltást a következő egy-néhány évben, amíg az új vezetés nem konszolidálódik, nem tartunk valószínűnek, előfordulhat, hogy egy-egy kisebb lépésben, a belpolitikában, a belső gazdasági kérdésekben tovább viszik a Raúl Castro által fémjelzett nyitást, azonban a külpolitikában, különösen az elején egy erős kommunikációt,

egy Egyesült Államokkal való szembenállást valószínűsítünk, hogy ezzel is mutassák a rendszernek a kőkemény szilárdságát"

- mondta Nagy Sándor Gyula.

Raúl Castro továbbra is megőrzi befolyását, ugyanis a kommunista párt első titkára marad a párt 2021-es kongresszusáig. A volt elnök közölte, hogy az új államfő legfeljebb két cikluson át maradhat posztján, ám ő lehet a Kubai Kommunista Párt első titkára is, ha Castro távozik ez utóbbi tisztségből.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Miguel Díaz-Canel Kuba új elnöke - vége a Castro korszaknak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást