Trump bejelentette, hogy légicsapásokat rendelt el Szíriában

Infostart / MTI
2018. április 14. 03:20
Donald Trump amerikai elnök bejelentette még helyi idő szerint péntek este, hogy precíz légicsapásokra adott utasítást Szíria vegyi fegyver használati képességeivel kapcsolatban. Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök a Pentagon sajtótájékoztatóján később bejelentette, hogy véget ért a szíriai célpontok elleni légitámadás. James Mattis védelmi miniszter hozzátette, hogy újabbat most nem terveznek, és veszteségeik nem voltak.

Az elnök a Fehér Házból üzente meg, hogy a Dúma városában vegyi fegyverrel elkövetett támadások után határozta ezt el. A beavatkozást Nagy-Britanniával és Franciaországgal együttműködve hajtják végre. Trump a vegyi fegyverek bevetését szörnyű bűncselekménynek tartja. Hozzátette: Oroszországnak el kell döntenie, hogy tovább halad-e ezen a sötét úton, vagy csatlakozik a civilizált nemzetekhez.

A hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva azt jelentették Damaszkuszból, hogy erős robbanásokat lehet hallani, és füst száll a város fölött.

Egyes amerikai források szerint Tomahawk típusú robotrepülőgépek támadják a célpontokat.

Theresa May: a brit fegyveres erők részt vesznek a szíriai légicsapásokban

Theresa May brit miniszterelnök szombat hajnalban bejelentette, hogy engedélyezte a brit fegyveres erőknek "összehangolt és célzott támadások" végrehajtását Szíriában. May szerint az akció célja a szíriai rezsim vegyifegyver-kapacitásának leépítése, és az, hogy elrettentse a szír vezetést ilyen fegyverek használatától.

A brit kormányfő megerősítette, hogy Nagy-Britannia amerikai és francia szövetségeseivel együtt vesz részt az akcióban.

Theresa May tényként közölte nyilatkozatában, hogy a szíriai Dúma városában múlt szombaton vegyifegyver-támadás történt, és e támadás halálos áldozatainak száma elérhette a 75-öt, köztük gyerekek is vannak.

A szíriai rezsim a múltban is használt vegyi fegyvereket saját népe ellen "a legkegyetlenebb, legelborzasztóbb módon", és jelentős mennyiségű információ, köztük hírszerzési adatok utalnak arra, hogy a legutóbbi támadásért is a szíriai vezetést terheli a felelősség - mondta szombat hajnali nyilatkozatában May.