Három uniós válasz az amerikai importvámokra

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2018. március 7. 21:14
Több világhírű amerikai márkát is érintő vámot vethet ki az Európai Bizottság. Brüsszelnek ugyanis ez a válasza Donald Trump amerikai elnök múlt héten bejelentett elképzeléseire, amelyek súlyosan érintik az európai termékeket. Az uniós döntésekről Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője nyilatkozott az InfoRádiónak.

Háromfajta válaszintézkedés van. Az egyik az, hogy az Európai Bizottság a következő hetekben a WTO-hoz, a Kereskedelmi Világszervezethez fog fordulni, és beterjeszt egy panaszt az USA intézkedéseivel szemben, mert úgy találja, hogy az amerikai hivatkozás - nemzetbiztonsági érdekek miatt akarják bevezetni az importvámokat - nem felel meg a valóságnak, ez egy mondvacsinált ok, és gazdasági protekcionista szándékok húzódnak meg mögötte - sorolta Gyévai Zoltán.

A Bruxinfo főszerkesztője szerint azonban mivel ez időigényes, az Európai Bizottság előkészít bizonyos védőintézkedéseket, amelyek az amerikai acél- és alumíniumimportot fogják célozni. Cecilia Malmström, az Európai Unió kereskedelmi biztosa azt mondta, ezek meg fognak felelni a WTO szabályainak. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy az amerikai piacról a korlátozások miatt Európába eltérülő acél- és alumínium-export ne okozzon károkat az EU termelői számára.

A harmadik lépés pedig annak témaköre, hogy vajon az EU milyen konkrét amerikai termékekre kíván válaszlépésként pótlólagos vámot - importvámot - bevezetni. "Elég széles a skála, de az Európai Bizottság még nem árult el konkrétumokat. Szóba kerültek a Harley Davidson motorok, a bourbon whiskey és az amerikai narancslé is. Ez egy ideiglenes lista - és ezért nem tették eddig közzé -, mert egyrészt az amerikaiak még nem hozták meg a döntést, Donald Trump elnök nem írta alá, és még az uniós tagállamokkal is egyeztetni kell a lista ügyében.

Wilbur Ross: nem akarunk kereskedelmi háborút

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter szerint az Egyesült Államok nem kereskedelmi háborúra, törekszik, hanem "észszerű kapcsolatokat szeretne szövetségeseivel" - fogalmazott a CNBC televíziónak adott interjúban. Hozzátette: az acélárak emelkedése a megnövelt belföldi termeléssel elkerülhető.

Az interjú alig egy nappal azt követően hangzott el, hogy benyújtotta lemondását Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági bizottságának vezetője, Donald Trump elnök legfőbb gazdasági tanácsadója. A szabadkereskedelem híveként ismert Cohn sajtóinformációk szerint éppen az importvámok és a Wilbur Ross miniszterrel ez ügyben folytatott vitái miatt távozik a Fehér Házból.

Nem sokkal Wilbur Ross tévéinterjúja után hozták nyilvánosságra az Egyesült Államok külkereskedelmére vonatkozó januári adatokat, melyek szerint kilenc év óta a legnagyobb mértékű, 56,6 milliárd dolláros volt a deficit. Donald Trump azonnal Twitter-üzenetben reagált, hangsúlyozva, hogy az ország külkereskedelmi deficitje tavaly 800  milliárd dollárra hízott,  ezért a korábbi amerikai elnökök "rossz politikája és vezetői képessége" a felelős.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Uniós válasz az amerikai importvámokra
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást