eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Itt az új dízelbotrány: 9 millió autót érinthet

Itt az új dízelbotrány: 9 millió autót érinthet

A városoknak joguk van kitiltani a dízelautókat – így döntött a legfelsőbb német közigazgatási bíróság.

A német nagyvárosok légszennyezettsége jóval meghaladja az Európai Unió környezetvédelmi előírásait, főleg Münchenben és Stuttgartban magas a levegő nitrogén-dioxid-tartalma.

A Deutsche Umwelthilfe környezetvédelmi szervezet korábban már Düsseldorfban és Stuttgartban pert nyert a két illetékes tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württenberg kormányzatával szemben a dízelmeghajtású autók belvárosokból történő kitiltásának ügyében. A két tartomány azonban fellebbezett, így került az ügy Lipcsébe, a legfelsőbb közigazgatási bíróság elé.

A keddi ítélet szerint a városoknak jogukban áll kitiltani a dízelautókat bizonyos feltételek mellett, szövetségi törvény nélkül.

A döntés precedensértékű lehet az Európai Unióban is.

A német autóklub szerint könnyen át lehet alakítani környezetbaráttá az érintett autókat, míg a Zöldek az autógyáraktól várják el, hogy átalakítsák a kocsikat.

Ahogy Vincze András, müncheni tudósítónk jelezte, a német kormány is tisztában van a döntés horderejével. Ezért már a múlt héten a közlekedési minisztérium már közölte, hogy törvényt készít elő, amely a forgalmas utakon betiltaná a dízelautók közlekedését, ha a légszennyezettség bizonyos szint fölé emelkedik.

Adatok szerint 15 millió dízelkocsi van forgalomban Németországban, és ezek közül 6 millió felel meg az Euro6-os követelményeknek, vagyis

a kitiltás 9 millió járművet érinthet.

A légszennyezettséget évente hatezer ember haláláért teszik felelőssé Németországban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×