eur:
394.94
usd:
363.16
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Megnevezte miniszterjelöltjeit a CDU

Megnevezte miniszterjelöltjeit vasárnap az Angela Merkel vezette német Kereszténydemokrata Unió (CDU), a jelöltek között van a pártelnök-kancellár legfőbb párton belüli kritikusaként számon tartott Jens Spahn, aki az egészségügyi tárcát kaphatja meg.

Angela Merkel pártja elnökségének ülése után elmondta, hogy a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kötött koalíciós szerződés alapján a CDU-nak jutó hat minisztérium vezetésére a

"jövőre orientált", új arcokból és tapasztalt politikusokból álló együttest állítottak össze,

nőket és férfiakat egyenlő arányban. Rámutatott, hogy a csoport viszonylag fiatal, így ő lehet az egyetlen 60 éven felüli CDU-s a következő kormányban.

Emlékeztetett arra, hogy a kabinet akkor alakulhat meg, ha az SPD március 2-ig tartó pártszavazásán elfogadják a koalíciós szerződést.

A CDU konzervatív irányzatához sorolt Jens Spahnnal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, hogy "rendben van", ha bárki is kritikus kijelentéseket tesz, és ez nem csak a 37 éves egészségügyi szakpolitikusra jellemző. Az sem egyedülálló, hogy a keresztényszociális és a liberális mellett a CDU harmadik irányzata, a konzervatív irányzat képviselői is kormányzati szerephez jutnak - tette hozzá, példaként említve, hogy az eddigi belügyminiszter, a kabinetből távozó Thomas de Maiziere is a párt ezen szellemi "gyökeréhez" tartozik.

Kiemelte: az összes többi miniszterjelölt mellett Jens Spahn számára is az a legfontosabb, hogy a kormány jól végezze a dolgát és hozzájáruljon Németország fejlődéséhez.

Gazdasági miniszternek az eddigi kancelláriaminisztert, Peter Altmaiert jelölik. Az ugyan "fájdalmas", hogy a CDU nem tarthatja meg a pénzügyminisztériumot, viszont megkapja a gazdasági tárcát, "Ludwig Erhard minisztériumát" - utalt Angela Merkel a második világháború utáni nyugatnémet gazdasági fellendülés megalapozójaként tisztelt néhai CDU-s gazdasági miniszterre és kancellárra. Hozzátette, a szociális piacgazdaság modelljét hozzá kell igazítani a 21. századi körülményekhez, legfőképpen a digitalizáláshoz, ezért a gazdasági tárca nagyon fontos minisztérium lesz.

Kancelláriaminiszternek Helge Braunt jelölik, aki eddig a bürokráciacsökkentésért és a szövetségi állam és a tartományok kapcsolataiért felelős államminiszter volt a kancellárián. Fő feladatai közé tartozik majd a digitalizációval kapcsolatos kormányzati törekvések összehangolása - mondta Angela Merkel.

A védelmi minisztériumot továbbra is Ursula von der Leyen vezetheti, aki a pártelnök-kancellár szavai szerint az előző ciklusban egy sor fontos reformot elindított a fegyveres erőknél.

Új arc a kormányban Julia Klöckner, a CDU egyik legnépszerűbb politikusa, aki a mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztériumot vezetheti. A párt középnemzedékéhez tartozó, borász családból származó 45 éves politikus 2009-től 2011-ig parlamenti államtitkár volt a tárcánál.

Szintén új arc az országos politikában eddig szinte ismeretlen Anja Karliczek, akit az oktatási és kutatási minisztériumot vezetésére jelöl a CDU. A 46 éves politikus 2013-ban került be a szövetségi parlamentbe (Bundestag), az oktatás- és tudománypolitika új terület neki. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel kérdésre válaszolva kiemelte: ahogy a védelmi minisztérium vezetéséhez sem szükséges katonai pályafutás, úgy az oktatási és kutatási tárcához sem kell feltétlenül tudományos háttér. Hozzátette, hogy a jelölt gyorsan beleássa majd magát új szakterületébe.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×