eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Megnevezte miniszterjelöltjeit a CDU

Megnevezte miniszterjelöltjeit vasárnap az Angela Merkel vezette német Kereszténydemokrata Unió (CDU), a jelöltek között van a pártelnök-kancellár legfőbb párton belüli kritikusaként számon tartott Jens Spahn, aki az egészségügyi tárcát kaphatja meg.

Angela Merkel pártja elnökségének ülése után elmondta, hogy a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kötött koalíciós szerződés alapján a CDU-nak jutó hat minisztérium vezetésére a

"jövőre orientált", új arcokból és tapasztalt politikusokból álló együttest állítottak össze,

nőket és férfiakat egyenlő arányban. Rámutatott, hogy a csoport viszonylag fiatal, így ő lehet az egyetlen 60 éven felüli CDU-s a következő kormányban.

Emlékeztetett arra, hogy a kabinet akkor alakulhat meg, ha az SPD március 2-ig tartó pártszavazásán elfogadják a koalíciós szerződést.

A CDU konzervatív irányzatához sorolt Jens Spahnnal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, hogy "rendben van", ha bárki is kritikus kijelentéseket tesz, és ez nem csak a 37 éves egészségügyi szakpolitikusra jellemző. Az sem egyedülálló, hogy a keresztényszociális és a liberális mellett a CDU harmadik irányzata, a konzervatív irányzat képviselői is kormányzati szerephez jutnak - tette hozzá, példaként említve, hogy az eddigi belügyminiszter, a kabinetből távozó Thomas de Maiziere is a párt ezen szellemi "gyökeréhez" tartozik.

Kiemelte: az összes többi miniszterjelölt mellett Jens Spahn számára is az a legfontosabb, hogy a kormány jól végezze a dolgát és hozzájáruljon Németország fejlődéséhez.

Gazdasági miniszternek az eddigi kancelláriaminisztert, Peter Altmaiert jelölik. Az ugyan "fájdalmas", hogy a CDU nem tarthatja meg a pénzügyminisztériumot, viszont megkapja a gazdasági tárcát, "Ludwig Erhard minisztériumát" - utalt Angela Merkel a második világháború utáni nyugatnémet gazdasági fellendülés megalapozójaként tisztelt néhai CDU-s gazdasági miniszterre és kancellárra. Hozzátette, a szociális piacgazdaság modelljét hozzá kell igazítani a 21. századi körülményekhez, legfőképpen a digitalizáláshoz, ezért a gazdasági tárca nagyon fontos minisztérium lesz.

Kancelláriaminiszternek Helge Braunt jelölik, aki eddig a bürokráciacsökkentésért és a szövetségi állam és a tartományok kapcsolataiért felelős államminiszter volt a kancellárián. Fő feladatai közé tartozik majd a digitalizációval kapcsolatos kormányzati törekvések összehangolása - mondta Angela Merkel.

A védelmi minisztériumot továbbra is Ursula von der Leyen vezetheti, aki a pártelnök-kancellár szavai szerint az előző ciklusban egy sor fontos reformot elindított a fegyveres erőknél.

Új arc a kormányban Julia Klöckner, a CDU egyik legnépszerűbb politikusa, aki a mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztériumot vezetheti. A párt középnemzedékéhez tartozó, borász családból származó 45 éves politikus 2009-től 2011-ig parlamenti államtitkár volt a tárcánál.

Szintén új arc az országos politikában eddig szinte ismeretlen Anja Karliczek, akit az oktatási és kutatási minisztériumot vezetésére jelöl a CDU. A 46 éves politikus 2013-ban került be a szövetségi parlamentbe (Bundestag), az oktatás- és tudománypolitika új terület neki. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel kérdésre válaszolva kiemelte: ahogy a védelmi minisztérium vezetéséhez sem szükséges katonai pályafutás, úgy az oktatási és kutatási tárcához sem kell feltétlenül tudományos háttér. Hozzátette, hogy a jelölt gyorsan beleássa majd magát új szakterületébe.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×