eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Uniós csúcs, kiemelt témákkal

Brüsszelben tanácskoznak pénteken az Európai Unió állam- és kormányfői. Egyebek mellett az intézményi reformokról, a következő uniós költségvetésről, illetve a migrációról eshet szó a tárgyaláson.

Elsősorban az Európai Unió intézményi kérdéseiről, azon belül az esetleges reformokról, valamint a következő hétéves költségvetési keretről egyeztetnek pénteki informális csúcstalálkozójukon az uniós vezetők Brüsszelben – írta szerdán közölt meghívólevelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Elsőként az Európai Parlament megváltozó összetételéről lesz szó, mivel az EP javaslatának értelmében – figyelembe véve a tagországok demográfiai változásait – 751-ről 705-re csökkentenék a képviselők számát. Emellett szóba kerül az úgynevezett csúcsjelölti rendszer, amely az Európai Bizottság vezetőjének megválasztását alakítaná át, az esetleges páneurópai listák ügye, valamint az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének összevonására tett felvetés.

A következő főbb téma a 2020 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetés, amelyben már számolni kell az Egyesült Királyság kiválásával.

Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője korábban az InfoRádiónak azt mondta: "az egyik része az lenne a pótlásnak, ha a tagállamok növelnék a saját befizetéseiket, a másik pedig az, ha megtakarítanának bizonyos kiadásokon. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nemcsak ez a fontos szempont jelentkezik, hogy a britek kilépnek, hanem az is, hogy átértékelődtek az elmúlt hét évben az uniós prioritások is."

Angela Merkel német kancellár csütörtökön a Bundestag előtt tartott, az uniós csúcs német álláspontját ismertető felszólalásában úgy látta, hogy szolidáris menekültügyi rendszert kell kiépíteni az Európai Unióban, és a strukturális alapokból származó pénz elosztásánál figyelembe kell venni a menekültek befogadását.

Orbán Viktor miniszterelnök azonban saját, határvédelmi javaslattal készül a találkozóra. Minderről a magyar kormányfő hétfőn konzultált az unió soros elnökségét ellátó Bulgária miniszterelnökével.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×