eur:
394.83
usd:
364.11
bux:
65536.97
2024. március 19. kedd Bánk, József
Olimpiai ölelkezések, fittyet hányva a politikára

Olimpiai ölelkezések, fittyet hányva a politikára

Ki kivel ölelkezik? Ez is téma a téli olimpián. A hírek alapján fagyos vagy akár ellenséges viszonyban lévő országok sportolói nyújtottak kezet egymásnak és emelkedtek felül a politikán.

Képzeljük el, milyen lenne, ha egy magyar és egy román korcsolyázó futna egy tiszteletkört az arénában, miután egyikük legyőzte a másikat. Phjongcshangban hasonló történt a női gyorskorcsolya 500 méteres döntője után.

Szang-hwa Lee, a dél-koreai esélyes zokogva próbálta feldolgozni, hogy lemaradt az aranyról, amikor odasiklott mellé japán riválisa, Kodajra Nao és átölelte, majd közösen körbekorcsolyázták a pályát országaik zászlóival a hátukon.

A 20. század első felében Japán 35 éven át tartotta megszállva Koreát. A birodalmi hadsereg kegyetlenkedéseire és a prostitúcióra kényszerített nők fájdalmára – és a kollaboránsokra is  még mindig emlékeznek Dél-Koreában, annak ellenére, hogy Japánnal szoros kulturális kapcsolatok épültek ki.

A két ország még mindig egymás legfőbb riválisa a sportban, az olimpiai gesztus azonban mindkét oldalon meghatotta az embereket.

Abe Sinzo japán miniszterelnök felhívta Kodairát, hogy gratuláljon neki és azt mondta „nagyszerű volt látni, ahogy átölelték egymást”.

A dél-koreai lapok a „határtalan barátság” példájának nevezték a történteket, és a közösségi médiában mindkét ország polgárai meghatottan írtak a pillanatról.

Később kiderült, hogy a gesztus azért nem volt annyira spontán: a két versenyző régóta ismeri egymást és barátok – mondta el Kodaira. A japán korcsolyázó elmesélte, hogy néhány éve megnyert egy világbajnoki futamot Szöülban. Lee fizette neki a taxit a reptérre. „A barátom, emberként és versenyzőként is tisztelem” – mondta. Lee pedig arról beszélt, hogy Kodaira Japánban mindig megvendégeli, ajándékokat és japán ételt küld neki.

Összeölelkezett két másik, ellenségesnek tartott ország egy-egy sportolója is. A férfi síakrobatika ugrás számában győztes Olekszandr Abramenko és bronzérmes orosz riválisa, Ilja Burov Ünnepelt így.

Az oroszt az sem zavarta, hogy a győztes az ő vállára is ráterítette az ukrán zászlót, cserébe ő viszont mellé állt a dobogón.

Mint később elmondta: „Barátok vagyunk, állandóan tartjuk a kapcsolatot. A politikához nincs közünk. A belaruszok, oroszok és ukránok barátok, szlávok vagyunk”. Abramenko barátnője Alekszandra Orlova moszkvai születésű, és a doppingbotrány miatt az Olimpiai Sportolók Oroszországból néven emlegetett válogatott színeiben indult Phjongcshangban.

Kijevben azonban nem mindenki örült az ukrán bajnok gesztusának. Az Ukrán Hazafiak Szövetsége nevű párt helyi igazgatója, Dmitrij Szimanszkoj bírálta honfitársát: „Ez ugye nem igaz? Nem ölelkezhet egy ukrán olimpiai bajnok egy orosszal. Vagy mégis lehet?” – írta a Facebookon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×