eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Olaszországban nem garantált a megnyugvás a választások után sem

Olaszországban nem garantált a megnyugvás a választások után sem

Nem kizárt, hogy a jövő heti parlamenti választásokat követően is fennmarad Olaszországban a politikai és a gazdasági bizonytalanság.

Tanács-Mandák Fanni, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa az InfoRádióban azt mondta, Olaszországban általában két tétje is van a választásoknak: először is az, hogy kié lesz a kormányzóképes többség, a másik azonban az, hogy mikorra lesz képes felállni az új kormány. „A 2013-as legutóbbi parlamenti választások után is két és fél-három hónapig tartott, amíg egy nagykoalíciós kormány fel tudott állni” – mondta az elemző. 

A Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa szerint „bizonytalansági faktor” alakulhat ki Olaszországában, hiszen a tavaly októberben elfogadott új választási törvény szerint bonyolítják le a március 4-i választásokat. Továbbá a pártoknak nem kell hivatalosan miniszterelnök-jelöltet állítaniuk, így automatikusan a nyertes párt első embere kerülhet a kormányfői székbe.

Olaszországban nem garantált a megnyugvás a választások után sem

Hivatalosan Silvio Berlusconi nem lehet miniszterelnök-jelölt a jogerős bírósági ítélete következtében– tette hozzá Tanács-Mandák Fanni, aki azt is mondta, egyelőre még a strasbourgi bíróság ítélet is várat magára az adócsalási ügyben.

A választásokat megelőző utolsó felmérések szerint egyik párt sem fog többséget szerezni sem a képviselőházban, sem a szenátusban. A jobbközép koalíció – a Hajrá Olaszország, az Északi Liga, az Olasz Testvérek és egyéb jobboldali, valamint jobbközép pártok szövetsége – azonban 10 százalékkal vezet mind az Öt Csillaghoz, mind a balközép koalícióhoz képest.

Berlusconi azonban egészen biztosan nem szeretné, ha az Északi Liga vezetője, Matteo Salvini lenne a miniszterelnök-jelölt.

Olaszországban nem garantált a megnyugvás a választások után sem

Többször felmerült a kampány során mind az Öt Csillag, mind az Északi Liga politikusinál, hogy kivezetnék az eurót az országból, de ezt a tervüket már elvetették, és igyekeztek inkább Európa-párti hangokat megütni az elmúlt hetekben.

Az elemző hozzátette, továbbra is jelentős az évszázadokra visszatekintő észak és dél ellentét Olaszországban: a kulturális különbségek egy része csökkent, azonban a gazdasági elelmaradottság továbbra is jelen van a déli régióban. A pártok többségénél ezért is szerepel Dél-Olaszország félzárkóztatása, de az egész országot érintő 130 százalékot meghaladó államadósság, államháztartási hiány,  munkanélküliség megoldása, illetve a kisvállalkozások támogatása is fontos célkitűzés. 

Történtek arra vonatkozó elemzői számítások, hogy az egyes ígéretek milyen költségvonzattal járnának, és gyakorlatilag az ötven milliárd eurótól a csillagos égig tart– mondta Tanács-Mandák Fanni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×