eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

Az Egyesült Államok nélkül ülésezik az ENSZ New Yorkban

Az Egyesült Államok kivételével a világszervezet tagállamai kedden megkezdték a tárgyalásokat az ENSZ migrációs egyezményének tervezetéről New Yorkban.

 "Miénk a döntés, hogy elutasítsuk vagy elfogadjuk a migrációt" - mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter - aki egyben az ENSZ-közgyűlés elnöke is - a tanácskozást megnyitva kedden. Hangsúlyozta, hogy világszerte fellépő jelenségről van szó, amelyre globális megoldást kell találni.

Lajcák beszédében kiemelte, hogy az egyik lehetőség a migrációs folyamatoknak ellenállni, míg a másik végigkísérni őket. "A földbe dughatjuk fejünket, mondván önmagunknak, hogy majd holnap egy újabb nemzedék egy újabb válságban fog foglalkozni a kérdéssel, vagy pedig cselekedhetünk, tervezhetünk és megszervezhetünk egy rendszert és globális választ adhatunk egy globális problémára" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok januárban kilépett az átfogó ENSZ-megállapodás előkészítő munkálataiból, mert azt összeegyeztethetetlennek minősítette migrációs politikájával.

Az átfogó paktum elkészítéséről 2016 szeptemberében egyhangúlag döntött az ENSZ Közgyűlése. A tervezetet az ENSZ egy december 10-11-én Marokkóban rendezendő csúcstalálkozó keretében akarja elfogadni, addig is összesen hat tárgyalási fordulót terveznek tartani New Yorkban, havonta egyet júliusig bezárólag.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×