eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor: a Balkánt össze is kell építeni az unióval

Orbán Viktor: a Balkánt össze is kell építeni az unióval

Történelmi feladat nyomja a bolgár uniós elnökség vállát: esély van arra, hogy egy döntő lépést tegyünk a Balkán EU-ba integrálására - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szófiában, miután megbeszélést folytatott az EU Tanácsának soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjével, Bojko Boriszovval.

A kormányfő sajtónyilatkozatában nagyszerű döntésnek nevezte, hogy májusban Bulgáriában Balkán-konferenciát rendeznek. Ezen Orbán Viktor szerint ki kell mondani a végleges, döntő szót a bővítésről, elsősorban Montenegró és Szerbia esetében. Emellett pedig dönteni kell néhány nagy projektről is.

Nem elég ugyanis a Balkánt befogadni politikailag, "össze is kell építeni". Ha nincs vasút, gyorsvasút, ha nincsenek utak, autópályák, akkor hiába a politikai deklaráció, nem tud összenőni a Balkán az EU gazdasági testével. Márpedig mindannyiunknak erre van szüksége - tette hozzá a kormányfő.

Migráció

Az Európai Uniónak (EU) van egy új migrációs javaslata, ami nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is kötelező áthelyezés van - jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor azt mondta, egyre nő a kötelezően befogadandó migránsok száma, az új javaslat alapján Magyarországnak már tízezer embert kellene átvennie évente, korábban ezerről volt szó. Úgy tűnik, hogy végső soron egy felső határ nélküli kötelező kvótáról van szó - emelte ki.

A kötelező kvótáról szóló vita ösztönzi a migrációt - hangsúlyozta, hozzátéve: a migráció veszélyes a közbiztonságunkra, jólétünkre és a keresztény kultúrára.

A miniszterelnök jelezte: saját javaslatot készítettek, amelyeknek az a lényege, hogy az EU végre ne az elosztást, hanem a határvédelmet helyezze a gondolkodása középpontjába. Nincs értelme addig szétosztásról beszélni, amíg nem garantáljuk a határok légmentes védelmét - jelentette ki Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×