eur:
393.8
usd:
368.33
bux:
66390.26
2024. április 24. szerda György

Válságot okozott a szexbotrány az ausztrál kormányban

Válságba sodorta az egyébként is gyenge lábakon álló ausztrál kormánykoalíciót pénteken, hogy Barnaby Joyce kormányfőhelyettes közölte: nem áll szándékában lemondani amiatt, hogy viszonyt kezdett korábbi sajtótitkárával, aki jelenleg gyereket vár tőle.

A nős, négygyermekes Joyce hangsúlyozta: kollégái támogatják őt döntésében. A kormányfőhelyettes Canberrában újságíróknak nyilatkozva azt is hozzátette: nem tartja helyénvalónak a miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján az ügyében megfogalmazott bírálatait. Joyce szerint amit Malcolm Turnbull mondott, sok esetben felesleges volt, és csak további károkat okozott.

Turnbull csütörtökön megdöbbentő hibának nevezte helyettese viszonyát, és megtiltotta minisztereinek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal. A kormányfő bírálata alig burkolt felhívás volt Joyce-nak, hogy mondjon le tisztségéről. A mindössze egy fős többséggel rendelkező jobbközép kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Párt elnöke azonban a jelek szerint nem érzi úgy, hogy önként távoznia kellene.

Az 50 éves politikus pénteken ismét bocsánatot kért a családjától, a pártjától és új, 33 éves partnerétől, aki korábban a beosztottja volt. "Ez magánügy. Nem gondolom, hogy embereknek magánügyek miatt le kellene mondaniuk" - mondta Joyce.

A szenátus csütörtökön indítványozta, hogy Joyce mondjon le kormányfőhelyettesi pozíciójáról. A törvényhozók kezdetben nem szívesen bírálták a szókimondó, kisvárosi könyvelőből politikussá vált Joyce-t, de aztán egyre fokozódott rajtuk a nyomás, miután kiderült, hogy a szóban forgó sajtótitkár ráadásul két igencsak jól fizető állást is kapott, miután távozott a kormányfőhelyettes irodájából.

"Ez a kormány válságban van" - jelentette ki Bill Shorten az ellenzéki Munkáspárt vezetője. "A kormányfő és helyettese háborút folytat egymással. Malcolm Turnbullnak el kell távolítania a miniszterelnök-helyettest a kabinetből" - hangoztatta az ellenzéki vezető.

A miniszterek munkatársakkal folytatott szexuális kapcsolataira vonatkozó tilalom következtében a sajtó a jövőben várhatóan alaposabb vizsgálat alá fogja vetni a kormány tagjainak magánéletét. Joyce szerint ez valamennyi politikai pártot érinteni fogja. Hozzátette: a Nemzeti Párthoz tartozó miniszterek tiszteletben fogják tartani az új szabályt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

A korábbi 23%-ról 10% alá csökkent azon magyar háztartások aránya, akik gázszámláján megjelenik a 7,5-szeres gázár az átlagfogyasztás felett, és 13%-ról 3,6%-ra csökkent az eladott gázvolumenen belül a 7,5-szeres gázár aránya, amely eredmények "az ország szempontjából jók", és "ez az, amit el akartunk érni" – jelentette ki Lantos Csaba a 24.hu podcast műsorában. Az energiaügyi miniszter szerint részben emiatt, részben egyéb okok miatt "most nincs napirenden", hogy csökkentsék a 7,5-szeres gázárat, igaz nem állítja, hogy ez soha nem fog bekövetkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×