eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az Instagram eleget tett az orosz követelésnek

Az Instagram eleget tett az orosz követelésnek

Az Instagram közösségi oldal eleget tett az orosz hatóságok kérésének, és eltávolította azokat a bejegyzéseket, amelyeket Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista osztott meg az orosz kormányfő-helyettes és egy milliárdos iparmágnás találkozójáról - írta a Deutsche Welle német közszolgálati médium angol nyelvű honlapján pénteken.

Az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) arra szólította fel a héten az Instagram fényképmegosztó oldalt, hogy távolítsa el azokat a bejegyzéseket, amelyeken állítólag Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettes Oleg Gyeripaszka milliárdos vendégszeretetét élvezi.

A Facebook tulajdonában álló Instagram csütörtökön eleget tett a Roszkomnadzor kívánságának.

Az ellenzéki politikus angol nyelvű Twitter-üzenetben tiltakozott az Instagram lépése ellen.

"Az Instagram úgy döntött, hogy eleget tesz az illegális orosz cenzúrának, és Gyeripaszka oligarcháról szóló tartalmakat törölt le. Szégyen!" - írta.

Navalnij múlt héten tette közzé a nyomozásának eredményéről készült felvételeket és fényképeket. Az aktivista azt állította, hogy Gyeripaszka 2016 augusztusában egy sikamlós norvégiai jachtos horgászással vesztegette meg Prihogykót. Az érintettek tagadták ezt.

Navalnij újabb oknyomozó tevékenységét állítólag egy Násztya Ribka "művésznevű" fehérorosz eszkorthölgy ihlette. Ribka közösségi médiában megosztott bejegyzései és felvételei szolgáltatták az alapot az aktivista felvetéseihez.

Videójában Navalnij nem kevesebbet állított, mint hogy Gyeripaszka az ominózus hajóúton Donald Trump akkori amerikai elnökjelölt kampányfőnökétől, Paul Manaforttól származó értesüléseket osztott meg Prihogykóval. Az ellenzéki vlogger szerint a helyettes kormányfő az orosz diplomácia vezetőjénél, Szergej Lavrovnál is nagyobb befolyást gyakorol Moszkva külpolitikájára. Gyeripaszka korábban üzleti kapcsolatban állt Paul Manaforttal, aki ellen az Egyesült Államokban vádat emelt Robert Mueller különleges ügyész. Mueller Moszkva 2016-os amerikai elnökválasztásban játszott szerepét vizsgálja.

A felvételen Navalnij azt állította, hogy Gyeripaszka luxushajóúttal, prostituáltakkal és a magángépén való utaztatással megvesztegette Prihogykót. Az aktivista úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök-helyettes törvényes jövedelméből semmiképp sem vásárolhatta volna meg a moszkvai és a főváros környéki ingatlanjait.

Oleg Gyeripaszka Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló üzletember, Prihogyko pedig a Jelcin-korszak óta folyamatosan vezető tisztségeket tölt be az elnöki és az államapparátusban, ami ritkaságszámba megy Oroszországban.

Navalnij a YouTube-on is közzétette a vizsgálatának eredményeit ismertető, 25 perces, orosz nyelven készült videót, amelyet már mintegy 5 millióan láttak. A Roszkomnadzor a Google-tól is elvárja, hogy távolítsa el a tartalmat a videómegosztó oldalról. Onnan egyelőre még nem törölték a videót.

A Roszkomnadzor szombaton közölte, hogy a Gyeripaszka keresete nyomán kiadott pénteki bírósági végzésnek megfelelően tiltólistára tette az ellenzéki politikus weboldalát, a navalny.com-ot. A szervezet kilátásba helyezte a szolgáltatók elérhetőségének blokkolását arra az esetre, ha a kifogásolt anyagot három napon belül nem távolítják el felületükről.

Ivan Zsdanov, a Navalnij-féle Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány ügyvédje közölte, hogy hétfőn fellebbezett a hatósági intézkedés ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×