Videó: szexbotrány az ausztrál kormányban

Infostart / MTI
2018. február 15. 13:36
Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök megtiltotta minisztereinek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal, miután kiderült, hogy a helyettese, Barnaby Joyce és az ő sajtótitkára közös gyereket vár.

Az ausztrál miniszterelnök azután tiltotta meg minisztereinek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal, miután helyetteséről, a nős, négygyerekes Barnaby Joyce-ról kiderült, hogy sajtótitkárával közös gyereket vár. A kormányfő csütörtökön már arról beszélt, hogy megrendült a kormányfő-helyettes pozíciója.

Malcolm Turnbull először kiállt helyettese mellett, és elvetette azt a lehetőséget, hogy – mint az amerikai képviselőházban – a törvényalkotóknak megtiltanák a szexuális viszonyt munkatársaikkal, mondván, hogy a képviselők magánélete magánügyük. Csütörtökön azonban a sajtó előtt „sokkoló hibának” nevezte helyettese lépését, amivel szerinte az ügy minden érintettjének árt.

„A minisztereknek ezentúl – legyenek akár házasok, akár egyedülállók – tilos nemi kapcsolatot létesíteniük munkatársaikkal”

– mondta a miniszterelnök

Szabadságra kellett mennie

Az ellenzék közben felvetette, hogy Joyce nem sértette-e meg a kormánynak a miniszterekre vonatkozó magatartáskódexét, továbbá kezdeményezte a kormányfő-helyettes elmozdítását, de ezt a parlament mindkét házában leszavazták.