eur:
394.28
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Távozik a dél-afrikai elnök

Bejelentette azonnali hatályú lemondását szerda este a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, a korrupciós botrányok sorozatába keveredett Jacob Zuma.

Harmincperces búcsúbeszédében Zuma ugyanakkor kiemelte, nem ért egyet azzal, ahogyan a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) kitessékelte őt a hatalomból Cyril Ramaphosa decemberi pártelnökké választását követően.

Mint mondta, büszke arra, hogy harcolhatott országa fehér kisebbségének évszázadokon át tartó brutális elnyomása ellen. Az azonnali hatályú lemondással a 75 éves dél-afrikai politikus elejét vette annak, hogy csütörtökön bizalmatlansági indítvánnyal távolítsák el az ország éléről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×