eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Brit külügyminiszter: a brexit reménykedésre ad okot

A brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból "nem félelemre, hanem reménykedésre ad okot".

Boris Johnson szerdán beszédet tart a brit EU-tagság megszűnéséről, és a londoni külügyminisztérium előzetes tájékoztatása szerint arról fejti ki nézeteit, hogy a Brexittel Nagy-Britannia miként tudja maga mögött hagyni a múltbeli megosztottságokat.

A tárca által szerda hajnalban tudósítók számára hozzáférhetővé tett részletek szerint Johnson "a nagy horderejűnek" minősített beszédben "kijelöli az utat", amely a Brexit utáni időszakban elvezet majd "a kifelé tekintő, liberális, globális Nagy-Britanniához".

A külügyminiszter a beszédben elismeri ugyanakkor azt is, hogy "egyesek" mind határozottabban a Brexit-folyamat megállítására törekszenek, arra, hogy az EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás döntését a visszájára fordítsák és a nép által kifejezett akarat útjába álljanak.

Johnson szerint ez "katasztrofális hiba lenne", "az árulás maradandó, kitörölhetetlen érzetét hagyná hátra", ezért megengedhetetlen.

A tavalyelőtti referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Boris Johnson szerint azonban a Brexit-folyamatból csak úgy lehet és kell "nemzeti sikert kovácsolni, ha szólunk azokhoz is, akiknek még mindig vannak aggályaik".

Johnson szerint a kilépéstől tartók félelmei alaptalanok, a Brexit nem a félelemre, hanem a reménykedésre ad okot.

A külügyminiszter - aki az EU-népszavazás kampányában a kilépést pártoló tábor frontembere volt - szerdai beszédében kijelenti: nem szabad megismételni azt a múltbeli hibát, hogy az EU-pártiak hangja túl gyakran elnyomta az uniós tagságot ellenzők hangját.

Johnson szerint mindazonáltal nem elégséges csak annyit odavetni a bennmaradás híveinek, hogy vesztettek és tegyék túl magukat rajta. "El kell ugyanis fogadnunk, hogy sokukat teljesen nemes érzelmek vezérelték, az európai szomszédaink iránti szolidaritás valós érzete, és az a vágy, hogy az Egyesült Királyság sikeres legyen" - fogalmaz szerdai beszédében a brit külügyminiszter.

Johnson beszéde az első abból a hatból, amelyet a tervek szerint a konzervatív párti brit kormány legmagasabb rangú tagjai tartanak a következő néhány hétben.

Theresa May miniszterelnök két beszédet is tart a Brexittel kapcsolatos kormányzati tervekről. Várhatóan megszólal David Davis, a kilépési folyamat irányítására létrehozott minisztérium vezetője, Liam Fox külkereskedelmi miniszter és David Lidington, a kabinetirodát vezető miniszter is, aki e minőségében Theresa May helyettesének számít.

Az Európai Unió vezető tisztviselői az utóbbi időszakban többször is bírálták Londont, mivel Brüsszel véleménye szerint a brit kormány még mindig nem fejtette ki kellő részletességgel a Brexit-folyamattal kapcsolatos célkitűzéseit.

Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier úgy fogalmazott nemrégiben tett londoni látogatásán, hogy "egyetlen pillanatnyi vesztegetnivaló idő sincs", ha London és az EU megállapodásra akar jutni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről és a Brexit utáni kapcsolatrendszer mibenlétéről.

Barnier a minap kijelentette azt is: "jelentősek a nézeteltérések" az EU és a brit kormány között például arról, hogy a brit kilépés után tervezett, az új kapcsolatrendszer elemeinek fokozatos meghonosítását célzó átmeneti időszakban milyen szabályozások érvényesüljenek.

Hangsúlyozta: ha ezeket a vitás kérdéseket nem sikerül rövid időn belül lezárni, akkor egyáltalán nem garantálható az sem, hogy az átmeneti időszakról a Brexit-tárgyalásokon sikerül megállapodásra jutni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×