eur:
394.05
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Íme a Trump-kormányzat új irányvonala

Íme a Trump-kormányzat új irányvonala

A hétfőn előterjesztett 2019-es költségvetési terv keretében a nagyszabású infrastrukturális beruházásokat és a védelmi kiadások növelését vázolta Donald Trump amerikai elnök.

Donald Trump 4,4 ezer milliárd dolláros költségvetési tervezete a 2019-es költségvetési évre

  • jelentősen megnövelve tartalmaz védelmi kiadásokat,
  • míg jelentősen csökkentve egyes, alanyi jogon járó szociális kiadásokat, köztük például az idősek egészségügyi ellátását segítő Medicare vagy a szegény rétegeket támogató Medicaid programokat.

A terv tartalmazza az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeit,

valamint a régóta várt infrastrukturális beruházásokra vonatkozó elképzeléseket is.

A "Hatékony, hasznos, megbízható: egy amerikai költségvetés" címet viselő tervet az elnök a Fehér Házban elmondott beszédében körvonalazta.

Íme a Trump-kormányzat új irányvonala

A terv 18 milliárd dollárt különítene el a déli határfalra, 85,5 milliárdot szánna a veteránok egészségügyi ellátásának javítására, 13 milliárdot irányoz elő az opiát tartalmú kábítószerek rendkívül elterjedt fogyasztásának visszafogására és a kábítószerfüggők kezelésére.

A javaslat leginkább várt eleme azonban az amerikai infrastruktúra megújítására, újjáépítésére vonatkozik. Erre a Fehér Ház 1,5 ezer milliárd dollárt kívánna fordítani. Trump az amerikai utak, országutak, hidak és más infrastrukturális elemek teljes megújítását vázolta fel, s elemzők szerint egyúttal megváltoztatná annak módját is, ahogyan a szövetségi állam "kezeli" az infrastrukturális beruházásokat.

Az eddiginél jóval nagyobb felelősség hárulna a szövetségi államokra, ez azonban egyúttal a helyi adók jelentős emelését is előrevetíti.

A tervet bejelentő beszédében Trump leszögezte: "sürgősen szükség van Amerika összeomló infrastruktúrájának újjáépítésére", és hozzátette, hogy "ez lesz Amerika történetének legnagyobb és legbátrabb infrastrukturális beruházása".

Kormányzati forrásokra hivatkozó elemzők megjegyezték: a tervezet kiinduló pont a kétpárti tárgyalásokhoz. A javaslatnak ugyanis ahhoz, hogy a 100 tagú szenátusban elfogadják, 60 voksra van szüksége, ám a republikánusok többsége csupán 51:49 arányú, tehát a megszavazásához demokrata párti politikusok egyetértésre is szükség van. A terv felvázolása után viszont a Demokrata Országos Bizottság (a párt vezető szerve) közleményben jelentette be, hogy "Trump terve csupán az amerikai dolgozók kárára tett újabb adomány a vállalatoknak és a gazdag beruházóknak".

Beszéde előtt Donald Trump Twitter-bejegyzésben közölte: itt az ideje, hogy az Egyesült Államok saját magára költsön, miután "bután kiadott 7 ezer milliárd dollárt a Közel-Keleten". A beszéd után az elnök találkozott több szövetségi állam - köztük Wisconsin, Maine, Virginia és Louisiana - kormányzóival és tisztségviselőivel, hogy megvitassa velük a várható fejlesztéseket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×