eur:
393.83
usd:
368.14
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Megtalálták a lezuhant orosz gép fekete dobozait

Megtalálták a lezuhant orosz gép fekete dobozait

Megkezdődött Moszkvában az orosz főváros közelében lezuhant utasszállító repülőgép két fekete dobozának vizsgálata, amely a pilóták üzenetváltásait, valamint a repülési adatokat rögzíti - közölte hétfő este az állami légiforgalmi hivatal.

A kutatóegységek a nap folyamán elvégezték a terep elsődleges átvizsgálását a gép lezuhanásának 30 hektárnyi helyszínén, ahol több mint 1400 emberi maradványt gyűjtöttek össze a repülő csaknem 500 darabjával együtt. A terep részletes átkutatása akár egy hétig is eltarthat majd.

A munkálatokban 1079 ember vett részt 203 jármű és kutatásra szolgáló gépek támogatásával. Az áldozatok maradványainak genetikai azonosításához hétfőn a repülőgép célállomásán, Orszkban 29 hozzátartozótól vettek DNS-mintát.

Megtalálták a lezuhant orosz gép fekete dobozait

Szvetlana Petrenko, a kiemelt ügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője kijelentette, hogy a repülőgépen már a földbe csapódás után történt robbanás, az utasszállító zuhanás közben nem égett. Az orosz médiában megjelent szemtanúi beszámolók egy része szerint viszont a repülőgép már égett vagy füstölt, mielőtt lezuhant.

A Szaratovszkije Avialinyii légitársaság Orszkba tartó An-148-as típusú utasszállítója vasárnap négy perccel a felszállása után eltűnt a radarok képernyőjéről. A gép lezuhant, 65 utasa - köztük három gyermek - és hatfős személyzete életét vesztette. A járaton három külföldi - egy azeri, egy svájci és egy kazah - állampolgár utazott. Az orosz áldozatok közül 35-en Orenburg megyében, tízen Moszkvában, öten Szentpéterváron és Leningrád megyében, négyen Szaratovban, a többiek pedig az ország más részein éltek.

A Szaratovszkije Avialinyii felfüggesztette az An-148-as típusú gépeinek üzemeltetését. A légitársaság szerint a szerencsétlenül járt utasszállító felszállás előtti vizsgálata nem állapított meg műszaki hibát.

A cég vezérigazgatója, Alekszej Varhomejev Moszkvába utazott, hogy segítse a nyomozást. A Moszkva és az Orszk közötti légi járatok üzemeltetését az Izsavija légitársaság vette át.

A vizsgálatba egyébként bekapcsolódik a géptípust kifejlesztő ukrán Antonov vállalat képviselője is. A katasztrófát szenvedett gépet licenc alapján az oroszországi Voronyezsben szerelték össze 2010-ben.

Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az áldozatok után a családok különböző forrásokból több mint 3 millió rubel (13,4 millió forint) kártérítést kapnak majd. Dmitrij Medvegyev kormányfő a helyetteseivel hétfőn folytatott tárgyaláson egy perces néma tiszteletadással adózott az áldozatoknak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×