eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb áldozatokat szedett a vírus a szomszédban

Újabb nyolc influenzás beteg halt meg az elmúlt tíz napban Romániában, ahol így 16-ra emelkedett a betegség áldozatainak száma - közölte Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a betegség terjedése ellenére nem lehet még járványról beszélni az egészségügyi világszervezet szabványainak értelmében. Hozzátette: tavaly ilyenkor már 21 halottja volt az influenzának Romániában.

Az országban két jelentősebb fertőzési gócpont alakult ki: az egyik Bukarestben, a másik a moldvai Jászvásáron (Iasi).

A jászvásári regionális onkológiai intézetben egyébként a héten látogatási tilalmat rendeltek el, miután kiderült, hogy 11 rákos beteg is megfertőződött influenzában. Az influenzás betegek közül az egyik - aki leukémiában szenvedett - hétfőn életét vesztette.

A kór Székelyföldön is halálos áldozatokat követelt: Csíkszeredában egy 65 éves, más betegségekben is szenvedő nő számára vált végzetessé, hogy influenzavírussal is megfertőződött, Maros megyében pedig egy 50 éves és egy 40 éves influenzás férfi vesztette életét, mindkettejüknek más betegsége is volt.

A román egészségügyi miniszter szerint az influenzaszezon áprilisig eltarthat, ezért továbbra is szigorú óvintézkedések szükségesek a fertőzés terjedésének korlátozása érdekében. Egyes kórházakban karantént rendeltek el, másutt korlátozták a látogatást.

Felhívta a figyelmet, hogy még mindig rendelkezésre áll csaknem 136 ezer ingyenes influenza elleni oltás a háziorvosi rendelőkben. A mostani - két hónapos késéssel kezdődött - oltási kampányban 800 ezer veszélyeztetett idős ember és gyermek kapta meg a szezonális influenza elleni oltást Romániában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×