eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Kiss J. László: elkerülhetetlen lesz a nemzedékváltás

Kiss J. László: elkerülhetetlen lesz a nemzedékváltás

Berlinben megállapodott a koalíciós kormányzás folytatásában a Kereszténydemokrata- és a Keresztényszociális Unió, valamint a Szociáldemokrata Párt. Az eddig nyilvánosságra került információkat Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára elemezte az InfoRádióban.

Véget ért a tárgyalási maraton és felszállt a füst: 136 nappal a választások után, a két tartaléknap letelte után került sor a szövetségi köztársaság történetében negyedik nagykoalíció megkötésére.

Két kérdés okozta a legnagyobb fejtörést a tárgyalások utolsó óráiban: a kétosztályos egészségügyi rendszer megszüntetésére, illetve a határidőhöz nem kötött munkaszerződések kialakítására támasztott szociáldemokrata igény. Végül kompromisszum született, az egészségügyi rendszerről például egy bizottság fog dönteni 2019-ben. 

Még szavazni kell a megállapodásról

Az SPD akkor léphet ismét koalícióra az uniópártokkal, ha a 463 ezer párttag többsége megszavazza a megállapodást. A voksolást három hét alatt bonyolíthatják le, az eredmény március 3-4-re várható. Siker esetén szakértői várakozások szerint húsvét környékén megalakulhat az új kabinet. 

Nagy kérdés azonban Kiss J. László szerint, hogy ki tudja majd egyesíteni a pártot. "Emlékezzünk vissza a bonni pártkongresszusra, amelyen a jelen levő delegátusok 56 százaléka szavazott a formális koalíciós tárgyalások megkezdésére. A márciusi eredményben is bizonyosan tükröződni fog ez a megosztottság."

Angela Merkel kancellár a tárgyalások végeztével bejelentette, hogy a CDU egy pártkongresszuson dönt a koalíciós szerződés elfogadásáról.

A miniszteri pozíciók

A szociáldemokrata párt nagyon jól jött ki a tárgyalásokból, hat tárcát sikerült megszerezniük, köztük olyan kulcsminisztériumokat, mint a pénzügyminisztérium, a külügyminisztérium és a munkaügyi és szociális minisztérium, de a környezetvédelmi tárca élére is ők delegálhatnának vezetőt.

Martin Schulz, az EP egykori vezetője tehát mégis kormányzati szerepet kap. A hitelessége ezzel megrendült

Kiss J. László szerint, mivel korábban ő beszélt leghangsúlyosabban arról, hogy nem akar újabb koalíciót a kereszténydemokratákkal, és hogy nem akar Angela Merkel alatt minisztériumi vezető lenni.

Értesülések szerint Olaf Scholz hamburgi polgármester, a szociáldemokrata párt alelnöke lenne a pénzügyminiszter és lényegében ő lenne az alkancellár, rá hárulna tehát a Merkellel való közvetlen egyeztetés. Martin Schulz pedig lemond a pártelnöki tisztségéről, és ezt Andrea Nahles eddigi SPD-frakcióvezetőnek (korábbi munkaügyi miniszternek) adná át.

A CDU-nak hat tárca jutott. Peter Altmaier, a kancellári hivatal minisztere veszi át a gazdasági minisztériumot, míg párttársa, Ursula von der Leyen marad a védelmi tárca élén. Altmaier helyére az eddigi belügyminiszter, Thomas de Maiziere kerülhet, aki 2005 és 2009 között már betöltötte ezt a tisztséget. A mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium vezetésére Julia Klöckner, a CDU Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetője az esélyes. Ők adhatják az oktatási minisztérium vezetőjét és hozzájuk tartozik majd a fejlesztéspolitika.

A CSU kapja a közlekedési tárcát és a fejlesztési segélyekért felelős minisztériumot, és legfőképpena megerősített hatáskörű belügyminisztériumot, amelyet Horst Seehofer pártelnök vezethet. Az ő személyes karrierje itt csúcsosodik ki, hiszen Berlinben szövetségi miniszter lesz. Marcus Söder pedig tavasszal átveszi a bajor miniszterelnöki pozíciót.

"Ezzel a nagykoalícióval a hatvanévesek politikai nemzedéke menti át magát még négy évre,

és a nemzedékváltás a német politikában az elkövetkező években elkerülhetetlenné válik" - mondta Kiss J. László, a Corvinus egyetem tanára.

Megállapodás a menekültügyről

A koalíciós szerződés szilárd alapja lehet egy stabil kormánynak, amely a beruházásokra összpontosít a gazdasági versenyképesség megtartása érdekében - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellára, a CDU vezetője.

"Annak érdekében, hogy a jövőben is biztosíthassuk népünk jólétét, korszerűsítenünk kell az infrastruktúrát, és a válaszokat kell találnunk a digitalizáció kihívásaira" - emelte ki Angela Merkel. "A stabil pénzügyek kormányunk kézjegye" - tette hozzá.

A kancellár szerint kemény alkudozás folyt a bevándorlással kapcsolatos kérdésekben.

"Nem volt egyszerű egyrészt az emberiességre összpontosítani, másrészt pedig a bevándorlás irányítására, de itt is sikerült egy jó intézkedéscsomagot elfogadni"

- tette hozzá.

Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke kiemelte, hogy a szerződés hozzájárulhat a társadalmi megosztottság felszámolásához.

Az SPD vezetője, Martin Schulz azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás révén irányváltás következhet az Európai Unió (EU) történetében. Leszögezte, hogy Németország hajlandó több pénzt befizetni az EU költségvetésébe. Közölte: az unió intézményeinek megerősítésében együtt kell működni Franciaországgal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×