eur:
393.58
usd:
368.74
bux:
65802.09
2024. április 23. kedd Béla
Elindult a per Magyarország ellen a CEU-ügyben - ez várható

Elindult a per Magyarország ellen a CEU-ügyben - ez várható

CEU-ügyben elindult az Európai Bizottság pere Magyarország ellen. Mivel jár ez az eljárás, milyen lépésekre lehet számítani? Az InfoRádió Gyévai Zoltánt, a BruxInfo főszerkesztőjét kérdezte.

Az Európai Bizottság 2017 végén jelentette be, hogy három, addig kötelezettségszegési eljárás keretében vizsgált kérdésben bírósághoz fordul.

Ez a menekültkvótákról szóló döntés elutasítása, a civil és a felsőoktatási törvény. Ez utóbbi kereset csütörtökön érkezett meg az Európai Bíróságra.

Az Európai Bizottság pere Magyarország ellen gyakorlatilag egy rutineljárásnak számít. Előtte a kötelezettségszegési eljárás előzte meg, és ennek az eljárásnak a harmadik szakaszában az Európai Bizottság miután nem tudott dűlőre jutni a magyar kormánnyal a felsőoktatási törvényt illetően, úgy döntött, az Európai Bíróságra bízza, hogy hozzon ítéletet - mondta Gyévai Zoltán, a BruxInfo főszerkesztője az InfoRádiónak. Hozzátette, a következő hónapokban fog az Európai Bíróság foglalkozni az üggyel.

Elindult a per Magyarország ellen a CEU-ügyben - ez várható

Először a bíróság kijelöli azt a bírói csoportot, amelyik ítéletet hozz majd a felsőoktatási törvény kapcsán, lesznek meghallgatások, ahol a magyar kormány és bizottság részéről szólalhatnak fel, illetve lesz egy főtanácsnoki indítvány, vagyis egy véleményezés, amit a bíróság vagy figyelembe vesz, vagy nem.

Ezt követően születhet meg az ítélet, azonban nem lehet tudni, hogy gyorsított eljárásban hozzák-e majd meg a döntést. Gyévai szerint, ha a rutineljárásnak az idejéből indulunk ki, akkor azt lehet mondani, inkább az a valószínű, hogy

az év vége előtt nem lesz döntés.

A BruxInfo főszerkesztője elmondta, hogy ha a bíróság a bizottságnak ad igazat, akkor

nem lesz szó pénzbüntetésről, hanem a Európai Bíróság a törvény módosítására kötelezi a kormányt.

Hozzátette, hogy Magyarországnak körülbelül 10 pere lehet az Európai Bizottsággal, a brüsszeli testületnek továbbá körülbelül 100 hasonló eset lehet más uniós országokkal szemben is. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×