eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nehéz döntést hozott meg a brit parlament – a második világháború óta nem történt ilyen

Nehéz döntést hozott meg a brit parlament – a második világháború óta nem történt ilyen

Legkevesebb hat évre kiköltöznek a brit parlamentből a honatyák, hogy lehetővé váljon az leromlott állapotban lévő műemléképület felújítása, amely a számítások szerint mintegy 5,6 milliárd fontba fog kerülni.

A törvényhozók szerdán megszavazták, hogy teljesen kiköltöznek az épületegyüttesből, amelynek részét képezi a híres óratorony a Big Ben, London egyik legismertebb látványossága, amelyen már a közelmúltban elkezdődtek a felújítási munkálatok.

A tervezett kiköltözés azonban nem valósul meg 2025 előtt. A második világháború óta ez lesz az első alkalom, hogy a honatyák nem a törvényhozás épületében fognak ülésezni.

"Nehéz döntéseket kell hozni arról, hogyan védhetjük meg a legjobban az világ egyik ikonikus épületét a jövő nemzedék számára, de meg kell hozni ezeket a döntéseket" - hangoztatta Andrea Leadsom, a parlament alsóházának vezetője.

Az épület egyre romló állagáról szólva emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 10 évben legalább 60 olyan eset történt, amely majdnem tűzvészt okozott a parlamentben.

A Westminster-palota már mintegy 900 éve a brit politika központja, a törvényhozók 1547 óta üléseznek egyazon helyen. 1834-ben majdnem teljesen elpusztította egy tűzvész, 1852-re sikerült újjáépíteni. A Big Ben harangjai pedig hét évvel később kerültek az óratoronyba.

A kiköltözés után a törvényhozás lehetséges működési helyszínei között lehet a II. Erzsébet konferenciaközpont, amely alig néhány percnyi sétára van a parlamenttől, de szakértők szerint használható lenne a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok sportkomplexumának egykori médiaközpontja is.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×