eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Görögország átvágná a gordiuszi csomót

Görögország hamarosan javaslattervezettel áll elő a görög-macedón névvita rendezése érdekében és reméli, hogy sikerül lezárni a lassan húsz éve tartó vitát - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában csütörtökön a görög külügyminiszter.

"Nagy Sándor, a makedón világhódító megmutatta, hogy át kell vágni a gordiuszi csomót. Bizonyos helyzetekben nekünk is ezt kell tennünk" - fogalmazott Nikosz Kociasz.

Görögország és északi szomszédja megállapodtak abban, hogy az idén felgyorsítják a névvitával kapcsolatos tárgyalásaikat. A Reuters brit hírügynökség kérdésére, miszerint mi lesz, ha júniusig sem sikerül rendezni a kérdést, Kociaszt határozottan kijelentette, hogy a vita rendeződni fog.

"Meg akarjuk oldani a problémát, ez nemzetünk és a térség érdeke a stabilitás, a biztonság és a gazdasági növekedés végett" - fogalmazott Kociasz hozzátéve, hogy Athén javaslattervezete reményei szerint még februárban elkészül.

Macedónia 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától, de Görögország már akkor kifogásolta, hogy a Macedón Köztársaság nevet akarja viselni. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, hogy a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő.

Az ország így a nemzetközi dokumentumokban jelenleg a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, az alkotmányában is meghatározott nevében azonban nem szerepel az utalás Jugoszláviára. A névvita miatt Macedónia európai uniós és NATO-integrációja késik, Görögország ugyanis addig nem hajlandó megszavazni északi szomszédja csatlakozását a két szervezethez, amíg az nem mond le a Macedónia névről.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×