eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Donald Trump óvatos volt

Donald Trump óvatos volt

Donald Trump amerikai elnök kedden évértékelő beszédet tartott a kongresszus két háza előtt a washingtoni Capitoliumban. Az InfoRádióban Frank Tibor történész értékelte az elhangzottakat.

Az évértékelő beszédben elhangzottakat elemezve Frank Tibor igazat adott Donald Trumpnak abban, hogy fellendült a gazdaság: 17 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta, a tőzsde virágzik, és – különösen a republikánus oldalról – jelentős a befektetői kedv – tette hozzá a szakértő. Az amerikai elnök ezen a területen nagyrészt eleget tett ígéreteinek.

Másról ez nem mondható el: külpolitikai intézkedéseiben különösen kevés köszön vissza Trump választási ígéreteiből. Az elnök beszédében az Iszlám Állammal szemben aratott szíriai és iraki győzelmeket emelte ki, valamint hangsúlyozta, hogy a dzsihádista szervezetet el fogják törölni. „Azt majd meglátjuk, hogy ígéret-e vagy komolyan számolni lehet vele” – tette hozzá Frank Tibor. Az amerikai elnök keveset szólt más országokról, csupán Oroszországot és Kínát említette meg mint riválist, részletekbe azonban nem bocsátkozott. A történész szerint óvatosan kezelte az Egyesült Államok világpolitikai szerepét.

Donald Trump tervei is elhangzottak első évértékelőjén, a bevándorlás korlátozását továbbra is hangsúlyozta az amerikai elnök. Trump az „álmodók” kifejezést használta az otthon élő amerikaiakat. Korábban a kisgyermekként Amerikába került bevándorlókat nevezték így, akik jobb életben reménykedhettek új hazájukban, velük állította szembe Donald Trump Amerika „saját lakosságát”. A szakértő elmondása szerint közel 700 ezer ember kiutasítása van napirenden.

Frank Tibor elismerte, hogy a korlátozatlan bevándorlás lehetetlen helyzetet eredményezhet az országban, jelenleg 11 millióra becsülik az illegális bevándorlók számát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×