eur:
394.79
usd:
371.8
bux:
66237.58
2024. április 16. kedd Csongor
Hatalmas sztrájk fenyegeti Németországot

Hatalmas sztrájk fenyegeti Németországot

Még nem ért véget az esztendő első hónapja, de Németországot máris komoly sztrájk fenyegeti. A közel 4 millió fémipari alkalmazottat tömörítő szakszervezet, az IG Metall a múlt héten nem tudott megállapodni az ipar képviselőivel a munkaidő rövidítésében valamint a bérek emelésében, ezért a hét közepére egy napos munkabeszüntetést hirdetett.

Az IG Metall nevű szakszervezet alighanem az ország legerősebb munkavállaló védelmi intézménye, ezért követelése általában nem szokott süket fülekre találni. Hogy a múlt héten az ipari vezetők 16 órás alkudozás után sem voltak hajlandók elfogadni a szakszervezet által előterjesztett igényt, ez nem annyira a béremelési követelésen, hanem az eddig példátlan munkaidő-csökkentést célzó terven bukott meg.

Az IG Metall 8 százalékos fizetésemelést sürget, ami már nem sokkal haladja meg a munkaadók utolsó ajánlatát, a 6,8 százalékot. Az ipar képviselői azonban azt már semmiképpen sem tudták magukévá tenni, hogy az alkalmazottak 28 órára csökkentsék jelenlegi 35 órás munkahetüket. A szakszervezet ezzel a követelésével azt a kormány által már régebb óta támogatott tervet akarja gyakorlattá tenni, hogy minél több rászoruló hozzátartozót, főleg beteg családtagot otthon ápoljanak.

Az IG Metall javaslata értelmében egy alkalmazott – fizetésének megrövidítése nélkül – 28 órára csökkenthetné heti munkaidejét, ha lakásán ápolja idős szülőjét vagy beteg gyermekét. A munkaadók ebbe a feltételbe csak akkor lennének hajlandók belemenni, ha a szakszervezet ígéretet tenne a munkaidő átmeneti meghosszabbítására, ha a vállalat úgy látja, hogy erre szükség van.

A fém- és elektroipar a német gazdaság egyik pillére, amelynek termékei igencsak fontos helyen állnak a kiviteli listán, ezért a jövő hétre tervezett egész napos sztrájk súlyosan érintené az ágazatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×