eur:
395.61
usd:
371.86
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Élesedik a Nyugat és Oroszország szembenállása

Nem sokat váratott magára Moszkva reakciója a brit védelmi miniszter sokkoló állítására. Gavin Williamson azt állította: az oroszok „készek megölni több ezer britet” és ezért azt tanulmányozzák, hol sebezhető a szigetország energiahálózata.

„Úgy tűnik, a brit védelmi miniszter elvesztette kapcsolatát a racionalitással” – így kommentálták Moszkvában Gavin Williamson állítását. Williamson nemrég avanzsált a parlamenti frakciót fegyelmező illetékesből miniszterré, miután elődjét leváltották egy szexbotrány nyomán.

Egy apokaliptikus hangvételű interjúban most azt mondta: „az oroszok készek ezreket és ezreket és ezreket megölni Nagy-Britanniában” az energiahálózat elleni potenciális támadással.

Williamson szerint orosz kémek erőműveket és a szigetországot az európai energiahálózattal összekötő vonalakat fényképeznek. „Mi másért tennék ezt, mint azért, hogy maximális kárt okozzanak Nagy-Britanniának?” – mondta a Telegraph című lapnak, arra utalva: az oroszok készek „totális káoszt” előidézni a szigetországban.

A pusztítást az interneten keresztül vagy tenger alatti kábelek és vezetékek elleni akcióval vagy akár rakétatámadással hajthatják végre – mondta a konzervatív politikus.

Moszkvában az orosz védelmi minisztérium szóvivője máris reagált. Igor Konascsenkov szerint Williamson „minden bizonnyal elvesztette kapcsolatát a racionalistással”. A londoni orosz nagykövetség pedig a Twitteren azt írta, hogy egyes brit politikusoknak nem kell felelősséget vállalni a szavaikért.

A 41 éves Williamson a brit konzervatívok új sztárja, egyesek szerint egyszer akár még miniszterelnök is lehet – bár nemrég bevallotta, hogy volt egy rövid viszonya, de felesége „megbocsájtott” neki.

Közben Moszkvában az „oroszellenes hisztériakeltés részének” nevezték a hírt, hogy a holland titkosszolgálat nyomozott a Cozy Bear néven ismert és vádak szerint az amerikai elnökválasztásba beavatkozó, orosz hekkercsoport után és kutatási eredményeit megosztotta az amerikai szolgálatokkal.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta: a holland média olajat önt a tűzre és erősíti az Amerikában elharapózott oroszellenes hisztériát. Hozzátette, hogy a holland titkosszolgálat eddig hivatalosan nem mondott semmit – bár, ehhez kommentátorok azt tennék hozzá, hogy sok ügynökség hivatalosan nem nyilatkozik tevékenységéről.

Oroszország és a nyugat egyre mérgesedő viszonyának újabb fejezeteként pedig gyakorlatilag betiltották és jogi vizsgálat alá vették a Sztálin halála című brit vígjátékot.

A filmszatíra a diktátor halálát kísérő, kremlbeli helyezkedést parodizálja. Az orosz kultúrális minisztérium – miután illetékesei zárt ajtók mögött megnézték a filmet – azzal indokolta a forgalmazási jog megtagadását, hogy a film erkölcsileg megkérdőjelezhető és hogy „sértheti” az idősebb generációt. A minisztérium jogászai szerint pedig a szatíra az „gyűlöletet szíthat az orosz emberekkel szemben”.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×