eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

NATO: új típusú fenyegetéssel kell szembenézni

Közvetlen tárgyalásokat sürget az Egyesült Államok és Törökország között a NATO-főtitkár, hogy szembenállásuk rendezésére megoldást találjanak - Jens Stoltenberg erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Madridban.

Mint mondta, a szövetséges országok közül Törökország szenvedte el a legtöbb terrorista támadást, és ahogy más országoknak, neki is joga van megvédeni magát, de fontos, hogy azt arányosan és kiegyensúlyozottan tegye.

A két NATO-ország közötti konfliktus abból ered, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni szíriai műveletekben Washington támogatja a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát, amelyet azonban Törökország terrorista csoportnak tart.

Jens Stoltenberg madridi sajtótákoztatóján, amelyet María Dolores de Cospedal spanyol védelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után tartott, hangsúlyozta a védelmi kiadások arányosságának fontosságát a szövetségesek között, és azok további emelésére ösztönözte a dél-európai országot.

A jelenlegi helyzet többet követel a biztonság terén, mert több a fenyegetés, új típusú fenyegetésekkel kell szembenézni, amelyek nagyobb kihívást jelentenek - jegyezte meg.

A NATO-főtitkár reményét fejezte ki, hogy minden tagállam, amely most GDP-jének kevesebb mint 2 százalékát fordítja erre, növeli a költségeket.

A spanyol védelmi miniszter épp a főtitkár látogatása előtt egy nappal beszélt arról a parlament illetékes bizottságában, hogy Spanyolország megduplázza katonai kiadásait a következő hét évben, és 2024-re eléri a hazai össztermék (GDP) 1,53 százalékát, 18 milliárd eurót.

A NATO határai egyúttal Spanyolország határai - mondta a sajtótájékoztatón María Dolores de Cospedal, hozzátéve, hogy a különböző NATO-missziókban 750 spanyol katona vesz részt.

Jens Stoltenberg csütörtökön megbeszélést folytatott Mariano Rajoy spanyol kormányfővel is, akivel megvitatták az atlanti szövetség aktuális ügyeit, amelyek várhatóan napirendre kerülnek a júliusi állam- és kormányfői csúcstálkozón Brüsszelben.

A találkozóról kiadott közlemény példaként említette a NATO szerepét a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a védelmi költségek kiegyensúlyozását a a 28 szövetséges ország között.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×