eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nőtt a prágai szállodatűz áldozatainak száma

Nőtt a prágai szállodatűz áldozatainak száma

Négyre emelkedett a hétvégi prágai szállodatűz halálos áldozatainak a száma. A Moldva-parti hotelben ketten a helyszínen életüket vesztették, két súlyosan sérült nő pedig egy nappal később a kórházban hunyt el. A tűzoltóság továbbra is vizsgálja a tűzeset körülményeit, amelyet az eddig napvilágot látott információk alapján a klímaberendezés meghibásodása válthatott ki. Kiss Balázs tudósít Pozsonyból.

A Náplavní utcában egy történelmi épületben található Eurostars David Hotel szombaton este gyulladt ki. Egy 21 éves német fiú és egy 20 éves dél-koreai lány még azelőtt életüket vesztették a lángokban, hogy a mentőegységek a helyszínre érkeztek volna.

Összesen kilenc embert kellett kórházba szállítani, köztük öt súlyos sérültet.

A prágai egyetemi kórházban vasárnap két másik nő életét sem tudták már megmenteni az orvosok, így négyre növekedett a tűzeset halálos áldozatainak a száma. A sebesültek közt holland, török és francia állampolgárságú vendégek voltak. A vasárnap elhunyt két nő állampolgárságát egyelőre nem sikerült megállapítaniuk a rendőröknek.

A szállodában a tűz keletkezésekor több mint 100 vendég tartózkodott, a tűzoltók összesen 34 embert mentettek ki, a többieknek sikerült kijutniuk a hotelből. A tűzoltósági felvételeken látszik, amint sokan az ablakon keresztül kimásztak a szálloda homlokzatára, úgy várták, hogy a tűzoltók a kosárba emeljék őket. A sértetlen vendégeket három másik prágai hotelben szállásolták el.

Egy montenegrói vendég a cseh rádiónak azt mondta, meghökkentő volt, hogy senki sem áramtalanította az épületet, miután felcsaptak a lángok. „Meghallottuk a hotel előtt megálló rendőrautók szirénáit, de akkor még nem sejtettük, hogy tűz van. Kimentünk a folyosóra, ahol viszont már sűrűn gomolygott a füst, majd visszamentünk inkább a szobába, hogy megvárjuk, míg kimentenek bennünket a tűzoltók.

Fura volt, hogy a hotelben semmilyen vészjelzést nem hallottunk. Attól féltünk, hogy berobban valami”

– írta le a történteket a montenegrói férfi.

Némelyik vendégnek az iratai is úti okmányai is a lángok martalékává vált, nekik országuk prágai nagykövetsége nyújt segítséget. A tűz szinte mindent elpusztított az épületben. Az első információk szerint a klímaberendezés meghibásodása miatt keletkezett a tűz, a füst pedig a klímaberendezésen keresztül az egész szállodában szétterjedt. A Prima televízió viszont úgy értesült, hogy a hotel belső parkolójában gyulladt ki egy autó, amelyről a lángok átterjedtek az épületre. A nyomozók a szándékos gyújtogatás lehetőségét sem zárták ki. A kárfelmérés és a tűz okának megállapítása vasárnap reggel óta tart.

A nyomozóhatóságok várhatóan csak hétfőn fejezik be a helyszínelést, majd átadják a hotelt a tulajdonosának. A szálloda a spanyol Hotusa hotellánc tulajdona. Václav Vlk, a szálloda jogi képviselője nagyon sajnálja a történteket, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Úgy nyilatkozott, az épület minden tűzvédelmi és biztonsági előírásnak megfelelt, s egyelőre korainak tartotta, hogy a károk helyreállításáról beszéljen.

Az utcát, amelyikben a baleset történt, azóta újra átadták a forgalomnak, de a környéken továbbra is érezni az égett szagot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×