eur:
393.81
usd:
365.11
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megindult a török hadművelet, átlépik a szír határt

A török tüzérség elmúlt napokban leadott lövéseivel "gyakorlatilag megkezdődött" a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térsége elleni hadművelet - mondta Nurettin Canikli török védelmi miniszter pénteken az A Haber török kormányközeli televíziónak adott interjújában.

Arra a kérdésre, hogy a szíriai határ átlépésére mikor kerül sor, a tárcavezető úgy válaszolt: "lehet, hogy ma, lehet, hogy holnap, vagy talán még az este. A török vezetés a katonai beavatkozás "hatásossága, sikeressége és az esetleges veszteségek csökkentése érdekében a legmegfelelőbb időpontot próbálja kiválasztani" - tette hozzá.

Ankara a törökországi kurd szeparatistákhoz hasonlóan az Észak-Szíria túlnyomó részét ellenőrző YPG-t is terrorszervezetnek tartja.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a terrorizmus mindennemű jelenlétét megszüntetik Észak-Szíriában, és az YPG teljes eltávolítása az egyik alapvető török cél.

Rámutatott: az YPG-t legnagyobb számban az Egyesült Államok látja el fegyverekkel, "Törökország fenyegetettségi szintje pedig napról napra nő."

Canikli kifejtette: Ankara pontosan ismeri az YPG hadi felszereltségét és nagyjából azok elhelyezkedésével is tisztában van. Mintegy 25-30 ezerre emberre elegendő fegyver és lőszer áll a rendelkezésükre - részletezte.

Egyúttal kiemelte: a kurd milíciának ugyan harckocsik elleni páncéltörő rakétái is vannak, de Törökország a közelmúltban védelmi rendszert fejlesztett ki azokkal szemben.

Az NTV török hírtelevízió információi szerint az Akkor nevű rendszerrel ellátott 121 páncélos képes lesz másodpercek alatt érzékelni és megsemmisíteni a közeledő lövedéket.

Szír reakció

Damaszkusz csütörtökön óva intette Törökországot az afríni hadművelettől, mondván, a szíriai légvédelem készen áll arra, hogy megsemmisítse a Szíria légterébe behatoló török légi célpontokat. Canikli a bejelentésre úgy reagált, hogy a szíriai vezetésnek Oroszország támogatása nélkül, "egymagában korlátozott a kapacitása ennek végrehajtására". A kijelentést "gondolatként" kell elkönyvelni - fogalmazott a török védelmi miniszter.

Canikli jelezte is, hogy a török vezérkari főnök és a hírszerzés vezetőjének csütörtöki moszkvai látogatását követően a kis létszámú orosz megfigyelőcsapat kivonul Afrínból.

Falvakat támadtak

Csütörtökön ezzel egy időben az YPG szóvivője, Rodzshat Rodzs a térségből azt jelentette, hogy több kurd falut intenzív tüzérségi tűz alá vettek a török erők.

Elmondta, hogy a török hadsereg éjféltájban kezdett tüzelni, s reggelig mintegy hetven lövedéket lőtt ki a térség településeire Szíria északnyugati részén. A szóvivő szerint ez a legintenzívebb támadás, amióta török politikusok azzal fenyegetőznek, hogy Ankara katonai akciót indít a térség ellen.

Rodzs aláhúzta: a kurd fegyveresek az Afrínt érő minden támadásra a lehető legnagyobb erővel fognak válaszolni.

Az Anadolu török állami hírügynökség pénteken röviddel ezután arról számolt be, hogy a török haderő "jogos önvédelem keretében" tíz válaszlövést adott le Hatay tartományból afríni célpontokra. A jelentés nem tisztázta, hogy az incidens mikor zajlott le.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×